xcounter
#
29 липня в Україні відзначають День Сил спеціальний операцій / Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

​Сьогодні в Україні відзначають День Сил спеціальних операцій

29 липня в Україні відзначають День Сил спеціальний операцій / Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ
2586

29 липня воїни наймолодшої та найсучаснішої складової Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій (ССО), святкують своє професійне свято

Сили спеціальних операцій – це окремий рід сил ЗСУ, що був заснований у 2016 році. До складу ССО входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій.

ССО ЗСУ, Defense Express
Сили спеціальних операцій – це окремий рід сил ЗСУ, що був заснований у 2016 році / Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

День Сил спецоперації ЗСУ було встановлено указом президента України від 26 липня 2016 року, з метою «подальшого розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави».

Читайте також: Ігор Луньов про стан та перспективи ССО

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на ви!». Нову символіку й однострої було остаточно затверджено наказом МО №606 від 20 листопада 2017 року.

ССО ЗСУ, Defense Express
Емблема Сил спеціальних операцій Збройних сил України

Відповідно до Закону України "Про Збройні Сили України" Сили спеціальних операцій Збройних Сил України здійснюють спеціальну розвідку. Крім того, разом з органами військового управління розвідки та військовими частинами розвідки ЗС України "можуть залучатися до заходів добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони, підготовки та проведення спеціальних операцій та/або спеціальних дій, забезпечення готовності Збройних Сил України до оборони держави".

ССО ЗСУ, Defense Express
Завдання Сил спеціальних операцій Збройних сил України / Інфографічна інформація: Прес-служба командування ССО ЗСУ

ССО вирізняються високими вимогами щодо добору кандидатів на службу – відбір у ССО проходять лише 10% кандидатів. Таким чином спецпризначенцями стають лише високомотивовані, стресостійкі та досвідчені військові. Також велику увагу в ССО приділяють підготовці особового складу.

Для того, щоб поступити на службу до ССО ЗСУ, кандидат повинен подати заявку на проходження кваліфікаційного курсу. Ті, хто буде відібраний для його проходження упродовж трьох тижнів будуть проходити різноманітні випробовування по спеціальній програмі. Одним з ключових є тест з фізичної підготовки, який складається з п’яти вправ: бігу на 3 км, бігу на 100м, підтягування на перекладині, згинання і розгинання рук в упорі лежачи, піднімання тулуба з положення лежачи .

ССО ЗСУ, Defense Express
ССО вирізняються високими вимогами щодо добору кандидатів на службу – відбір у ССО проходять лише 10% кандидатів / Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

Курсанти живуть в наметах на полігоні без будь-якого зв’язку із зовнішнім світом. Заборонені навіть СМС рідним.

Пересуватись по табору дозволено лише перебіжками. Якщо хтось порушить це правило, його чекає покарання. Щоденні фізичні навантаження витримують не всі — чимало кандидатів здаються, інші не проходять психологічного відбору. Як стверджують в ССО, 90% кандидатів не доходячи до кінця селекції або курсу.

На тих же, хто успішно пройшов відбір, чекає навчання під час якого кожен військовослужбовець повинен освоїти одну з п'яти спеціалізацій — командира, інженера, фахівця з озброєння, медика або зв'язківця.

Усі ці спеціалізації є взаємозамінними – знаннями з основ медицини або мінування володітимуть усі спецпризначенці без виключення.

Спецпризначинців навчають бути розвідником, брати участь у рейдах у тил ворога, підпільній роботі за лінією фронту і створення агентурної мережі, пошуку і евакуації полонених або заручників, антитерористичної діяльності та наданню медичної допомоги.

ССО ЗСУ, Defense Express
Майбутніх спецпризначенців ССО ЗСУ навчають бути розвідником, брати участь у рейдах у тил ворога, підпільній роботі за лінією фронту і створення агентурної мережі, пошуку і евакуації полонених або заручників, антитерористичної діяльності та наданню медичної допомоги / Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

Воїни ССО за час протистояння російській агресії відзначились при проведенні багатьох бойових операцій, як у відкритому протистоянні з противником, так і в його тилу.

В зв’язку зі специфікою служби про реальні досягнення бійців ССО відомо не багато. За застарілою інформацією, що було офіційно оприлюднено, станом на 17 січня 2019 року, 294 воїни були нагороджені державними нагородами, 4 воїни отримали звання Герой України.

Сили спеціальних операцій першим серед інших видів військ Збройних Сил досяг сумісності із НАТО. Зокрема 24 липня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (Special Operations Forces) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО (NATO Response Force, NRF).

ССО ЗСУ, Defense Express
ССО ЗСУ, Defense Express
24 липня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (Special Operations Forces) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО /Фото: Прес-служба командування ССО ЗСУ

Слід зазначити, що, згідно з планами командування ССО, у 2021 році ще один підрозділ буде готовий виконувати такі завдання. "Ми задекларували свою готовність, а рішення прийматимуть у командуванні НАТО. Відзначу, що в нашій участі зацікавлені як представники Альянсу, так і, звісно, українська сторона", – заявив нещодавно Командувач ССО ЗСУ Ігор Луньов.

Сили швидкого реагування НАТО були створені на листопадовому саміті НАТО 2002 у Празі на заміну Союзного командування Європи мобільними силами.

ССО ЗСУ, Defense Express
Командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Луньов

Публікація по темі:ІГОР ЛУНЬОВ ПРО СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ССО

Сили швидкого реагування перебувають у постійній бойовій готовності. Вони складаються з військ сухопутних, спеціального призначення, повітряних, морських сил, що готові впродовж 5 днів до проведення операцій евакуації чи реагування на кризові ситуації в усіх частинах світу. При значному військовому конфлікті (війні) повинні стримувати ворога до підходу основних сил до 30 днів.

ССО ЗСУ, Defense Express
Сили спеціальних операцій ЗС України мають сучасне озброєння та спорядження. Ультрасучасні панорамні окуляри нічного бачення GPNVG-18 американської компанії L-3 Warrior Systems, спеціальні автомати "Вулкан", снайперські гвинтівки UAR-10 (.308) від українських виробників, гвинтівки SAVAGE .338 калібру та снайперські гвинтівки BARRETT .50 калібру виробництва США значно підвищили якість виконання бойових завдань українськими підрозділами спеціального призначення
В бойових умовах ідеальною парою для спеціального автомату "Вулкан" є Система протидії дронам RIFF-P / Фото: Defense Express (Більше про Систему протидії дронам RIFF-P та її можливості читайте в найближчому числі журналу Defense Express)

Рішення про застосування СШР приймає Північноатлантична рада. Сухопутні сили СШР НАТО силою бригади здатні провадити операції вимушеного силового входу (forced-entry). Морські сили виконують роль ударної групи з авіаносцем, сухопутної і амфібійної груп. Повітряні сили здатні провадити до 200 щоденних вильотів. В операціях можуть використати спеціальні підрозділи.

Читайте також: Як РФ застосовує ССО проти України