xcounter
#

Затонулий SS Richard Montgomery може стати причиною вибуху, подібного бейрутському

Затонулий SS Richard Montgomery може стати причиною вибуху, подібного бейрутському
1265

У серпні 1944 року американський вантажний корабель SS Richard Montgomery, що ніс боєприпаси, затонув у гирлі річки Темзи на підході до Лондону. Зараз влада готова розрізати щоглу корабля, щоб зробити його більш безпечним, але навіть це може призвести до вибуху з руйнівними наслідками, каже видавництво Popular Mechanics.

SS Richard Montgomery був кораблем Liberty - тип недорогого вантажного кораблю, який масово випускався в Сполучених Штатах під час Другої світової війни. Всього для військових дій було побудовано 2711 кораблів Liberty, що становлять найбільшу кількість кораблів, які були виготовлені за єдиним проектом.

SS Richard Montgomery корабель типу Liberty
Корабель типу "Liberty" міг нести 10 000 тонн вантажу, і будувався за 42 дні

SS Richard Montgomery відправився з острова Хог (Філадельфія), де був завантажений більше 6000 тоннами боєприпасів. Він вирушив з річки Делавер в гирло Темзи, а потім встав на якір, очікуючи конвою, щоб потім вирушити до Франції. Під час очікування корабель почав дрейфувати до піщаного берега. З невідомих причин черговий начальник корабля не попередив капітана, і корабель сів на мілину.

Читайте також: Іран запустив підземні балістичні ракети: військові навчання чи послання США?
SS Richard Montgomery корабель з боєприпасами вибух
У 1944 році корабель Montgomery почав тонути з 6000 тонами боєприпасів

Вага вантажного корабля стала занадто великою для корпусу, і корабель зламався навпіл. Стивідорам вдалося зняти з корабля 4500 тонн боєприпасів, перш ніж він потонув, але залишилося ще 1500 тонн. За деякими оцінками, судно містить понад 9 000 бомб, в тому числі 286 гігантських 2000-фунтових «блокбастерів», 4 439 1000-фунтових бомб різного типу, 1,925 500-фунтових бомб і 2815 касетних бомб.

Корабель залишався майже неторкнутим останні 76 років. Хоча його стан вважають стабільним, уряд попереджає, що спроби втручання можуть призвести до вибуху.

Вибух у Бейруті
Решта 1500 тонн боєприпасів можуть спровокувати вибух навіть більше, ніж в Бейруті

Хоча Montgomery знаходиться більш ніж за кілометр від берега, Forbes попереджає, що спонтанна детонація всього вантажу жбурнула б колону води і уламків на 3 км в повітря, створила б міні-цунамі по Темзі висотою від 2 до 4 метрів і мала б руйнівні наслідки для суден поблизу. Ударна хвиля від вибуху зашкодить будівлі на багато кілометрів.

Раніше уряд наголошував, що ситуація з Montgomery є відносно стабільною, але нещодавнє опитування вказує на нову небезпеку.

Тепер уряд вважає, що щогла корабля, яка виступає над лінією води, може стати причиною вибуху

Видалення боєприпасів є єдиним серйозним варіантом, але влада боїться торкатися уламків. Аналогічна операція була зроблена в 1967 році для нейтралізації вмісту польського корабля "Кельце", затопленого в Ла-Манші. В результаті вибуху утворився кратер глибиною 6 метрів на морському дні і був землетрус силою 4,5 за шкалою Ріхтера. "Кельце" був розташований набагато далі у морі, ніж SS Richard Montgomery, і містив лише частину вибухових речовин, яку містить Montgomery.

Читайте також: У США протягом місяця випробовували важких бойових роботів: ось що з цього вийшло