xcounter
#

З ударного БПЛА MQ-1C Gray Eagle перед передачею Україні можуть зняти ряд систем - про що йде мова

MQ-1C Gray Eagle (всі фото DoD US)
MQ-1C Gray Eagle (всі фото DoD US)
20363

MQ-1C Gray Eagle​ містить ряд компонентів, якими у США не хочуть ризикувати, бо шанси втрати цього ударного дрона все ж таки не нульові

Ударний дрон MQ-1C Gray Eagle все ж таки може потрапити до України, але з доволі логічною умовою, яка зараз й заважає США передати цей БПЛА.

Мова йде про необхідність виключити з дрона ряд систем, які мають критичне значення для обороноздатності США, а також унеможливити потраплянням до РФ компонентів цього дрона у випадку його знищення над контрольованою рашистами територією.

Читайте також: Про Кінбурнську косу, Олешки, Нову Каховку та інші "гоп, поки не перестрибнув"

Саме такі зімни, які зроблять передачу MQ-1C Gray Eagle менш загрозливою з цієї точки зору витоку технологій, розглядаються у США, як доволі реалістичний сценарій. Про це пише CNN з опорою на два анонімних джерела у Вашингтоні, один з яких - представник Конгресу. Але "ці речі вимагають часу й досить складні".

MQ-1C Gray Eagle

Причина саме такого рішення - цілком очевидна. MQ-1C Gray Eagle призначений для завдання ударів, а основним озброєнням виступають ракети AGM-114 Hellfire. При цьому дальність знищення цілей становить близько 10-12 км, що потребує наближення до зони дії засобів протиповітряної оборони. Тобто ризик втрати цього дрона не нульовий.

Тобто створення саме спрощеної версії - цілком логічний крок. А серед компонентів, якими у США поки не бажають ризикувати, на думку Defense Express, може бути радар AN/ZPY-1, який попри вагу у 29 кг та об'єм усієї апаратури у 34 кубічних дециметри, а також потужність всього у 750 Вт, дозволяє виявляти людину на відстані 8 км. І це у будь-який час доби та при будь-якій погоді, чим не може похвалитися оптичні та тепловізійні станції, які залежать від рівня хмарності. Також під питанням прицільна станція AN/AAS-53, а також система супутникового зв'язку.

MQ-1C Gray Eagle

Але справа в тому, що їх мають не просто зняти, бо тоді ударний БПЛА перетвориться просто на дистанційно керований літальний апарат. Необхідно всі ці компоненти замінити, й цілком логічно, що на ті зразки, які вже використовуються ЗСУ.

Наприклад, замість AN/AAS-53 можливо проробити встановлення канадської Wescam MX-15D, яка використовується у Bayraktar TB2. А супутниковий зв'язок військового зразка спробувати замінити на Starlink чи систему прямого радіоканалу зі станцією управління.

MQ-1C Gray Eagle

Відносно ж найбільшої цінності MQ-1C Gray Eagle - радара AN/AAS-53, то знайти очевидну альтернативу, яка б вписувалась у габарити та енергетичні можливості дрона, доволі складно. Більше того, зміна навіть підвісу та засобу зв'язку не такий простий механізм, як здається, бо це змінює балансування літального апарата, може потребувати конструктивних змін й дійсно потребує певного часу на проведення всіх задач з конструювання, випробування та переобладнання машин.

Читайте також: Рашисти кажуть, що лише в 2023 році завершать випробування "Армати", Т-15 і "Коалиция-СВ"