xcounter
#

ВМСУ планує замовити в "Палади" ще один плавучий причал

4081
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"

Постачання другого причалу з "морського" бетону очікується у 2021 році

Командування Військово-морських сил збирається замовити другий плавучий причал ПЖ-61У для розбудови стоянки катерів у морському порту "Південний".

"Споруда із надміцного бетону на воді має 57 метрів завдовжки й розміститься також в порту "Південний", що дозволить збільшити кількість кораблів, які зможуть там базуватися. Розраховуємо на іще один такий причал у 2021 році. Таким чином повністю вдасться забезпечити стоянку майбутнього дивізіону", - повідомив в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода" командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Американські Mark VI та Island з ракетами й британські катери: стали відомі нові деталі постачань закордонної техніки ВМСУ
причал
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"

Нагадаємо, перший причал цього типу (габарити понтону 67 м х 7,4 м, з осадкою 1 м) був спроектований та побудований ДП "Херсонський державний завод "Палада" (входить до складу ДК "Укроборонпром") в рамках доручення Президента України від серпня минулого року.

Споруда за надміцного бетону стала першим замовленням від Міноборони для держпідприємства за всі роки Незалежності й була побудована менше ніж за місяць (з дня підписання контракту, хоч директор з суднобудування та морської техніки Концерну повідомляв про те, що будівництво об'єкту зайняло два з половиною місяці). Вартість замовлення склала 23,5 млн гривень.

причал
Вирушення до місця базування нового плавучого причалу з "морського" бетону у грудні 2020 року

Такий причал здатен забезпечити стоянку (зокрема дає змогу постачання з берега на кораблі води та електроенергії, а також проведення вантажно-розвантажувальних робіт) чотирьох броньованих артилерійських катерів проекту 58155 "Гюрза-М", чи аналогічну кількість броньованих десантно-штурмових катерів проекту 58181 "Кентавр", або патрульних катерів типу Island ("Айленд"). Також до нього здатні пришвартуватися більш великі ракетні катери проекту 58260 "Лань" (до двох одиниць) або інші плавзасоби водотоннажність яких не перевищує 1000 тон.

Таким чином, другий причал ПЖ-61У дозволить з запасом забезпечити стоянки стоянку всіх п’яти катерів "Айленд", які до кінця цього року встануть на озброєння ВМСУ (постачання трьох американських патрульних катерів очікується наприкінці першої половини цього року).

Варто додати, що окрім розбудови стоянки у порту "Південний", ВМСУ почало будівництво двох великих морських баз - у Бердянську (база "Схід" на Азовському морі) та в Очакові (головна база ВМСУ).

причал
Патрульний катер типу "Айленд" (Island) біля нового плавучого причалу від ХДЗ "Палада"

"Перший крок, що пов'язаний з передачею земельних ділянок й гідротехнічних споруд Міністерству оборони, найбільш складний та тривалий. Його вже зроблено, рухаємось далі. Поки можу сказати, що в районі Очакова буде головна база. У Бердянську на Азовському морі вже проведено деякі роботи з розчищення й підготовки території під будівництво", - відзначив Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Командувач ВМСУ підтвердив плани щодо оснащення Морської піхоти БТР-4Е у 2021 році