xcounter
#

В США презентували нову легку торпеду

486
В США презентували нову легку торпеду

Northrop Grumman продемонструвала нову легку торпеду-перехоплювач VLWT

Американська компанія Northrop Grumman 21 травня 2020 року представила розроблену нею нову легку торпеду - Very Lightweight Torpedo (VLWT). Заявляється, що ця зброя буде додана в якості опцію до програми Compact Rapid Attack Weapon, яка має на меті розробити мініатюрну торпеду-перехоплювач проти торпед. VLWT мають встановити та випробувати на деяких підводних човнах класу Вірджинія протягом наступних трьох до чотирьох років.

За заявою компанії Northrop Grumman, фінансування розробки здійснювалося з приватних джерел, але при цьому використовувалася проектна документація дуже легкої торпеди (CVLWT), що розроблялася Лабораторією прикладних досліджень Університету штату Пенсільванія для Управління військово-морських досліджень США. Проектна документація була передана оборонним підрядникам у 2016 році.

Читайте також: Самохідні міни-торпеди: для флоту США створять нове озброєння

За словами провідного керівника програми торпед в підрозділі підводних систем компанії Northrop Grumman Девіда Портнером, успішне тестування торпеди з першої спроби стало свідченням ефективної конструкції, що скоротила витрати на торпеду без шкоди для її експлуатаційних характеристик. Експерти відзначають, що зовні VLWT Northrop Grumman дуже схожа на CVLWT.

Слід зазначити, що компанія Northrop Grumman вже розробляла торпеди Mk 48 і Mk 54 для ВМС США Останні варіанти Mk 48 є основними торпедами американських субмарин, вага яких становить 1 676 кг, тоді як вага нової торпеди VLWT - 99 кг.

Торпеда МК-54 під час запуску з борту есмінця класу "Арлі Берк" Армії США

Для приведення торпеди в рух застосовується паротурбінна енергетична силова установка замкнутого циклу SCEPS, заснована на використанні тепла екзотермічної реакції розплавленого літію і гексафториду сірки. Занурення літію в газоподібний гексафторид сірки викликає хімічну реакцію, яка призводить в рух турбіну, яка запускає гвинт торпеди. Система SCEPS також застосовувалася і в більш ранніх торпеди для прискорення руху.

Фактично, компанії Northrop Grumman вдалося знайти рішення, що дозволяє одночасно поліпшити технічні характеристики торпеди і підвищити її доступність за рахунок використання менш дорогих компонентів.

Читайте також: Оцінка перспектив: що очікувати на ринку торпед