xcounter
#

В РФ ніяк не можуть прийняти на озброєння "Бронебойщик"

2092
В РФ ніяк не можуть прийняти на озброєння "Бронебойщик"

В Росії очікують поставки некерованих авіаційних ракет С-8ОФП "Бронебойщик" вже у 2021 році

Поставки нових російських авіаційних некерованих ракет "Бронебойщик" мають початися у 2021 році. Про це РІА "Новості" 27 травня 2020 року, повідомив виконавчий директор науково-виробничої корпорації "Техмаш" Олександр Кочкін.

За його словами, "корпорація повністю готова до виробництва зброї, найближчим часом почнеться підготовка документів до прийняття ракет на озброєння".

Читайте також: Естонські військові скоро будуть "без роботи": все через Milrem Robotics
Запуск ракет С-8ОФП з борту вертольоту

Однак слід зазначити, у вересні 2018 року у коментарі агентству "Інтерфакс АВН" Олександр Кочкін повідомляв, що держвипробування новітньої авіаційної ракети "Бронебойщик" практично завершені, вона може бути прийнята на озброєння до кінця 2018 року.

Тим не менш, державні випробування ракети були завершені лише в лютому 2019 року.

В травні того ж року концерн виготовив за власний кошт партію ракет для дослідно-військової експлуатації і передав у війська. В середині того ж року керівництво "Техмаш" висловлювало "надію", що питання "прийняття на озброєння та серійне виробництво в інтересах Міноборони РФ має вирішить найближчим часом".

Також варто зазначити, що ще в липні 2018 року в коментарі виданню "Aviation EXplorer" представники розробника ракет - НВП "Сплав" (Тула), заявили, що "ракета прийнята на озброєння Збройних Сил Росії, поставки тривають".

Стрільба некерованими авіаційними ракетами типу С-8 з борту літака Су-25

Окремо варто відмітити, що НВП "Сплав" вперше представило С-8ОФП "Бронебойщик" ще у 2006 році в рамках виставки МВМС в Санкт-Петербурзі.

Це новий варіант широковідомої некерованою авіаційної ракети С-8 калібру 80 мм. Вона має той же калібр - 80 мм, і таку ж конфігурацію. Однак має певні відмінності.

"Бронебойщик" оснащений більшою оригінальною бойовою частиною - осколково-фугасною проникаючою, та новим малогабаритним двигуном. Крім того, особливістю ракети є її здатність вибухати в залежності від встановлених налаштувань - перед цілю, при попаданні в неї або за перешкодою.

Ракета призначена для використання на бойових літаках та вертольотах. Її довжина - 1,4-1,5м, маса - не більше 17 кг. Ракета С-8ОФП застосовується зі штатних блоків Б8М-1 та Б8В20-А.

За поширеною в ЗМІ інформацією максимальна дальність стрільби С-8ОФП складає до 6000 метрів. Однак, скоріш за все, мова йде про потенційні можливості ракети, а не про реальну ефективну дальність ураження наземних цілей, яка, напевно, є набагато меншою.

Відомо, що С-8ОФП розраховували озброювати літаки (штурмовики Су-25), вертольоти сімейства Мі-8 і ударні вертольоти, які можуть нести блоки некерованих авіаційних ракет.

Варто зазначити, що Україна також займається виробництвом некерованих авіаційних ракет. У лютому 2020 року на озброєння ЗС країни прийнята НАР РС-80 «Оскол», спроєктована ДАХК «Артем», що входить до складу ДК «Укроборонпром»

Читайте також: З'явилися перші відео та фото з полігону, де випробовують "Нептун"