xcounter
#

У Китаї показали установку для запуску 48 дронів-камікадзе (відео)

8834
У Китаї показали установку для запуску 48 дронів-камікадзе (відео)

Китай продовжує розвивати власні "безпілотні" можливості

У Китаї продемонстрували пускову установку, призначену для запуску рою дронів-камікадзе.

Бойова машина створена на шасі трьохвісної версії броньованого автомобіля Dongfeng Warrior, а контейнери з безпілотниками знаходяться у спеціальному захищеному відсіку, який підіймається перед застосуванням.

Читайте також: Повітряні сили США розробляють нові "розумні" бомби з ройовими можливостями

Усього в контейнері розташовується 48 баражуючих боєприпасів. Після запуску вони можуть діяти в єдиному рої: одночасно проводити розвідку та атакувати виявлені цілі.

Який саме безпілотник використовувався у випробуваннях невідомо, однак літальні апарати на відео схожі на останні моделі баражуючого боєприпасу CH-901 компанії China Poly Defense. В оновленій версії цей дрон-камікадзе має набір висувних крил, схожих на ті, що використовуються в сучасному американському боєприпасі Switchblade.

Також у тестуваннях брав участь щонайменше один дрон-камікадзе, запущений з гелікоптера Bell 206L.

Bell 206L гелікоптер
Гелікоптер Bell 206L запускає дрон-камікадзе під час випробувань

У відео також продемонстрована й тактика використання дронів, що працюють в рої. Так, у повітрі знаходиться 11 баражуючих боєприпасів, якими керує оператор за допомогою сенсорного екрана на пристрої, що схожий на планшет.

Також демонструються зображення з електронно-оптичних камер на дронах, які постерігають за певними ділянками на землі, а потім націлюються на фіктивні цілі. Незрозуміло, чи є в цих дронів якісь камери для роботи в умовах поганої видимості чи інфрачервоні камери, які б дозволили їм працювати вночі.

Як стверджується, тестування системи відбулися у вересні за участі Китайської академії електроніки та інформаційних технологій (САЕІТ), яка є "дочкою" компанії China Electronics Technology Group Corporation (CETC).

Ця компанія влітку 2017 року провела рекордний експеримент зі створення рою дронів за участі близько 120 невеликих безпілотників з нерухомим крилом, а через чотири місяці – схожий експеримент, але вже з 200 дронами.

Читайте також: Безпілотники знову завдають клопоту ППО: в Італії розповіли про нові можливості "ройової" технології