xcounter
#

В Ізраїлі "вірять", що рашисти можуть "вкрасти" їхній "Залізний купол", якщо його передадуть Україні

1806
Фото: Rafael
Фото: Rafael

Або іншими словами – мають доволі чутливий маніпулятивний аргумент, щоб не передавати Україні зброю

Ізраїль не буде передавати Україні свою систему протиракетної оборони "Залізний купол" або ж Iron Dome – таку заяву зробив очільник уряду країни Біньямін Нетаньягу в інтерв’ю виданню The Wall Street Journal.

За його словами, "Залізний купол" не потрапить Україні з тих же причин, що й інша ізраїльська зброя – мовляв, у країні бояться, що зброя згодом може бути затрофеєна росіянами і передана до рук іранських військових, які зможуть скопіювати ізраїльські технології.

Читайте також: Ізраїльський танк Merkava для України: на скільки це взагалі реально і чи є інші цікаві варіанти

І що якщо той же "Залізний купол" опиниться в руках іранців, то "мільйони ізраїльтян залишилися б беззахисними перед загрозою", каже прем’єр-міністр Ізраїлю.

Насправді така аргументація виглядає доволі дивно, бо досить важко уявити, як саме рашисти можуть затрофеїти цілий комплекс або ж навіть якийсь з його компонентів, які, скоріш за все, навряд чи будуть розташовані десь поблизу лінії фронту або ж навіть за декілька десятків кілометрів за нього. Тому все виглядає так, що Нетаньягу насправді просто маніпулює доволі чутливо тезою про "безпека наших громадян – понад усе".

Судячи з усього, коментар Нетаньягу щодо передачі Україні системи "Залізний купол" було надано на фоні закликів американських сенаторів передати Україні американську батарею "Залізного купола", що, свою чергу, все одно вимагає згоди Ізраїлю, який з початку повномасштабного вторгнення РФ має чітку позицію як щодо експорту, так і щодо реекспорту озброєння в Україну.

Наостанок згадаємо, що експорт ізраїльського озброєння сам по собі складний, і для розуміння всіх процесів з чого він складається Defense Express виділив окремий матеріал, в якому ми розповідаємо позицію міноборони Ізраїлю щодо експорту озброєння.

Читайте також: Бомбосховища Ізраїлю: чи реально так зробити в Україні