xcounter
#

​В Естонії оцінили можливості ПТРК SPIKE SR (відео)

1448
ПТРК SPIKE SR
ПТРК SPIKE SR

Не знайомі з системами розрахунки зі складу Сил оборони Естонії після короткого інструктажу успішно застосували легкі високоточні керовані ракети SPIKE SR від EuroSpike

Сили оборони Естонії провели стрільбу ракетами SPIKE SR (з ракетою малої дальності) під час демонстрації, яка відбулася у вересні ц.р.

Протитанковий ракетний комплекс від EuroSpike (європейське спільне підприємство між Rafael Advanced Defense Systems, Diehl Defence and Rheinmettal Defence) є частиною більш широкого, багатоплатформеного, багатоцільового, багатодіапазонного сімейства ракет SPIKE з електронно-оптичною головкою наведення. Це вдосконалена керована ракета з ракетним пуском, що призначена для використання у діях піхоти в умовах сучасного бою.

Читайте також: ​Де Туреччина може використовувати закуплені в Україні ЗРК С-125
SPIKE SR, Defense Express

Перевагами SPIKE SR є мала вага (всього 10 кг), простота експлуатації та збільшена дальність ураження цілей (2000 метрів).

Простота використання SPIKE SR дозволяє піхотним підрозділам рівня відділення-взводу швидко опанувати їх ефективне використання та підтримувати високий рівень застосування майже без постійних тренувань.

Під час демонстрації, яку представлено на оприлюдненому відео, представники Сили оборони Естонії роботу системи та успішно здійснили пуск двох ракет SPIKE SR, обидві з яких потрапили у ціль.

На додаток до практичних стрільб Сили оборони Естонії також цінили різноманітні тренажерні засоби що можуть використовуватись як в класах, так і в ході польових занять.

Також представники Сил оборони Естонії оцінили компактність SPIKE SR та високоефективні тандемні боєголовки HEAT (High Explosive Anti-Tank), які дозволяють пробивати сучасні засоби броньового захисту та забезпечують ураження цілі на відстанях до 2000 м.

Ці можливості підвищують живучість піхотного підозділу у випадку протистояння з сучасними танками противника, які мають кращу броню, більшу дальність боротьби та вдосконалену оптику, що забезпечує додаткові ризики для розрахунку ПТРК. Завдяки дуже низькому профілю комплексу і можливості його використання одиночним військовослужбовцем, SPIKE SR дозволяє вести вогонь раптово – без попереднього розкриття позиції.

SPIKE SR, Defense Express

У демонстрації взяли участь кілька делегацій європейських країн, які є членами клубу користувачів SPIKE

Розміщений у контейнері довжиною 98 см, SPIKE SR є надзвичайно портативним, що дозволяє піхотинцям легко та швидко його розгортати за будь-яких умов тактичної обстановки сучасного бою.

У вересні 2019 року Міністерство оборони Естонії уклало рамкову угоду з Eurospike вартістю у 40 мільйонів євро на поставку ПТРК SPIKE LR, а також відповідне технічне обслуговування та навчання розрахунків. Контракт передбачає постачання пускових установок ICLU (Integrated Control Launch Units) та бойових ракет SPIKE.

SPIKE SR, Defense Express

Естонія є однією з 35 країн-користувачів ракет SPIKE та однією з 19 країн-членів ЄС та НАТО. На сьогоднішній день по всьому світу поставлено понад 33 000 ракет SPIKE, понад 5500 ракет SPIKE випущено як під час навчань та в ході бойових дій.

Раніше Defense Express писав про те, як ізраїльский Spike показав себе проти російського "Корнету" у ході бойових дій між Азербайджаном та Вірменією у Нагірному Карабаху, а також про те, що у Польщі назріває дуель між ракетними ідеями України та Ізраїлю.

.

Читайте також: ​Набагато раніше, ніж Україна: коли Польща отримає нову БМП Borsuk