xcounter
#

У Австралії показали атаку наземних роботів на танк: кенгуру в шоці...

Колісна роботизована платформа Jaeger-C
Колісна роботизована платформа Jaeger-C
2727

Австралійська фірма GaardTech взялася за просування свого проєкту під назвою "багатоцільова безпілотна роботизована платформа". Одна з місій цього колісного "повзуна" - атака на танки. Австралійці навіть відео про це зняли, де на широких просторах вже не кенгуру скачуть, а шмигають войовничо налаштовані машинки з назвою Jaeger-C.

Колісна роботизована платформа Jaeger-C, як заявляють розробники, може бути виготовлена в трьох версіях. Це протитанковий Goliath, протипіхотна Chariot ("Колісниця") та Gaard - платформа для розвідки та спостереження.

Jaeger-C у версії Goliath - це, власне, повторення концепції німецької самохідної міни з такою ж назвою, але на новій технологічній базі.

Читайте також: Битви роботів: світ та Україна (відео)

Довідково

Німецький "Голіаф" Другої світової війни - ймовірно, перша безпілотна сухопутна машина, що брала участь у бойових діях. Ця самохідна керована міна була оснащена електро/або бензиновим двигуном і керувался дистанційно за допомогою джойстика по провідному кабелю.

Гусенична машина була приблизно 1,6 м завдовжки, 0,85 м завширшки і 0,6 м заввишки. Цей дистанційно керований мініатюрний танк/робот міг нести заряд вибухівки масою у 50-100 кг. При цьому "Голіаф" легко долав траншеї та окопи.
Між 1942 та 1945 роками було випущено не менше 7500 "Голіафів".

Результативність застосування була доволі сумнівною, але "Голіаф", здається, все ще надихає інженерів задля створення сучасного зброї з дистанційним керуванням. Україна та Австралія - не виключення.

Австралійська роботизована платформа Jaeger-C у версії Goliath керується по радіоканалу. Яким саме вибуховим пристроєм і якої потужності він оснащений - розробник не повідомляє.

Проте вже випустив відео, до показано, як саме Jaeger-C/Goliath швидко наближається до моделі танку, ниряє під днище і далі, як очікується, має пролунати знищуючий вибух. А якщо щось раптом пішло не так - то напоготові і другий залізний камікадзе мчить на зустріч своїй перемозі...

У свою чергу, Jaeger-C у версії “Колісниця" застосовується для переслідування та атаки на інших учасників бойових дій. Зброя для платформи у режимі "Колісниця" - це 7,62x51 мм FN MAG58 або подібний середній кулемет.

За словами представників компанії GaardTech, Jaeger-C може працювати автономно або за участі людині у контурі управління. GaardTech зазначає, що контроль застосування зброї здіснюється людиною або "автономно, на підставі аналізу зображень та опрацьованих моделей, пов’язаних з робототехнічними діями”.

Яке буде майбутнє у Jaeger-C - поки сказати важко. При цьому команда GaardTech вже сьогодні цілком пристойно заробляє на виготовленні різних мішений - від пласких до роботизованих, які можуть самі рухатись по полі бою. Компанія має замовлення на такі мішені від австралійської армії та міністерства оборони Великобританії.

Торік фірма представила свою 3D-роботизовану мішень для танків, яка імітує радянський танк Т-80. Відео про цю танкову мішєнь-робот доступне на YouTube.

Ця мішень має швидкість до 30 кілометрів на годину, містить активні теплові зони, що робить військові навчання цілком реалістичними при перегляді через тепловізори.

Компанія додає, що такі мішені "можуть бути оснащені елементами електронної війни (4G, 3G, GSM, WIFI, Bluetooth, VHF, UHF) та пасивними радіолокаційними сигнатурами".

Читайте також: Армія Великобританії замовила наземні безпілотники Rheinmetall Mission Master