xcounter
#

​"Укроборонпром" підтвердив передачу БМ "Оплот" у США та назвав його середнім танком

БМ "Оплот" - основний бойовий танк
БМ "Оплот" - основний бойовий танк
10654

Одну одиницю танку БМ "Оплот" продали за майже 7 млн доларів

ДК "Укроборнопром" підтвердив інформацію, яка надійшла Defense Express з власних джерел, щодо передачі США однієї одиниці танка БМ "Оплот", який був виготовлений на ДП "Завод імені Малишева" у Харкові.

"Генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря зазначив, що танк відбув до США в рамках виконання контракту на виготовлення та відвантаження цієї бойової машини між спецекспортером та американським замовником", - заявив "Укроборонпром".

Читайте також: Краще, ніж в будь-кого: у Rafael розповіли, яким буде новий рекорд дальності ракети Spike NLOS
БМ

Водночас не обійшлось без чергового "казусу" - у офіційному повідомленні держконцерну зазначено, що БМ "Оплот" - це середній танк. Хоча насправді він класифікується, як основний бойовий танк і ніколи в житті не називався середнім.

Зокрема у всіх офіційних документах, на сайті "Завода імені Малишева" та ХКБМ, та навіть в інфографіці, яку додано до повідомлення "Укроборонпрому" вказано що "Оплот" - це основний бойовий танк.

БМ

В цій ситуації можливо лише згадати, що для "Укроборонпрому" це далеко не перший випадок прикрої помилки з висвітлюванням найновішого українського танка. У червні 2021 року після запуску нового сайту концерну на головній сторінці був зображений "Оплот", який вів вогонь 152-мм снарядом часів Другої світової війни.

оплот укроборонпром сайт
125-мм калібр гладкоствольної гармати "Оплоту" не завадив "Укроборонпрому" намалювати танк, який веде вогонь 152-мм бетонобійним снарядом Г-530

Як раніше повідомляв Defense Express, "Оплот" був замовлений Пентагоном у 2018 році й насправді був готовий доволі давно та взяв участь у кількох показах військовим інших країн, виставлений на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2021" і навіть побував на військовому параді на честь 30-річчя Незалежності України.

БМ
Три "Оплота": один - ЗСУ, другий - "американський", третій - "виставковий"

Також відомо, що вартість БМ "Оплот" для США становила 7 млн доларів. Водночас для Таїланду орієнтовна експортна ціна БМ "Оплот-Т" становила близько 4,9 млн доларів за одиницю. А "виставкова" версія бойової машини, яку виготовили на замовлення ДК "Укрспецекспорт" - $3 млн.

Читайте також: Мінстратегпром запустив Координаційну платформу з розвитку озброєння та військової техніки