xcounter
#

Українські проекти озброєння катерів типу "Айленд": подробиці трьох варіантів можливої модернізації для ВМСУ

9242
Патрульний катер P190 "Слов'янськ" ВМСУ
Патрульний катер P190 "Слов'янськ" ВМСУ

Стало відомо, чим саме США озброює нові "Айленди" (Island) для ВМСУ та якими системами можливо дооснастять ті катери, які вже стоять на озброєнні українського флоту

Днями ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (входить до складу ДК "Укроборонпром") завершило роботи, передбачені держконтрактом на виконання ДКР з переобладнання патрульних катерів типу Island P190 "Слов’янськ" й P191 "Старобільськ", та передало Міноборони весь комплект необхідної документації.

Таке повідомлення оприлюднила прес-служба ДПЦК, відзначивши, що було підготовлено три варіанти можливої модернізації патрульних катерів, в яких було враховано всі нюанси та вимоги зазначені в технічному завданні.

Читайте також: В США пропонують будувати корвети на заміну патрульним катерам Mark VI
Патрульний катер P190 Слов'янськ ВМСУ під час переходу в Грузію
Патрульний катер P190 "Слов'янськ" ВМСУ під час переходу в Грузію

Defense Express вдалося дізнатися, що саме запропонували українські фахівці для збільшення можливостей колишніх американських катерів.

Так, за інформацією обізнаних з проектом джерел в ДПЦК та ВМСУ, в усіх варіантах катери пропонують оснастити певним комплексом вітчизняного обладнання, за складом подібним до вже апробованого на катерах (МБАК) "Гюрза-М". Мова йде про РЛС "Дельта-М", сучасну систему управління вогнем, датчики виявлення лазерного випромінювання, автоматичну систему постановки димових перешкод УППП-20 тощо.

РЛС типу Дельта-М на МБАК U175 Бердянськ
РЛС типу "Дельта-М" на МБАК U175 "Бердянськ"

Відмінності різних варіантів можливої модернізації стосуються лише озброєння. Серед трьох запропонованих версій модернізації, за даними джерел, один умовно безкоштовний – "американський", а два інших – українські.

"Було надане технічне завдання, в якому генеральний замовник в особі Міноборони хотів вибрати з різних варіантів озброєння катерів. Було опрацьовано три варіанти. Перший з них американський, тобто "безкоштовний" варіант, за яким зараз оснащуються три нових катери "Айленд", - повідомило одне з джерел.

Приблизно такими артилерійськими системами планують оснащувати Айленди в США
Приблизно такими артилерійськими системами планують оснащувати "Айленди" в США

Зокрема, мова йде про оснащення катерів артустановками Bushmaster II Mk44 калібром 30 мм та ракетним озброєнням на базі НАР Hydra 70 в її корегуємому варіанті з наведенням по лазерному променю (система APKWS).

Hydra 70 у виконанні APKWS
Hydra 70 у виконанні APKWS

"Ось цей варіант американці і хочуть запропонувати, при цьому у них і самих його немає в корабельному варіанті, тільки в авіаційному", - зазначило одне з джерел.

При цьому зауважується, що в цьому варіанті є певні слабкі місця. Так, морський варіант артилерійського озброєння в існуючому виконанні здатен ефективно діяти проти надводних цілей, але має певні недоліки при можливому протистоянні з повітряними – зокрема максимальний кут підйому такої установки становить лише трохи понад 50 градусів. Крім того, дальність ураження навіть повітряних Hydra 70 APKWS - 5 км, а самі снаряди мають досить слабку бойову частину.

AK-306 на Зброя та Безпека-2017
AK-306 на "Зброя та Безпека-2017"

Своєю чергою, в обох українських варіантах модернізації пропонується в якості основної артустановки оснастити катери радянською шестиствольною автоматичною корабельною артилерійською установкою калібру 30 мм АК-306.

"Ми запропонували також інший варіант - на складах є 306 гармати, їх і запропонували поставити на "Айленд", як основне озброєння. У цьому варіанті відсутня "мертва зона" над катером в повітрі", - зауважило джерело в ДПЦК.

В КБ
В КБ "Південне" наразі працюють над 122-мм реактивними снарядами "Тайфун-1" (аналог звичайного реактивного снаряда від РСЗВ БМ-21 "Град") та корегуємим його варіантом

Різниця в українських проектах стосується лише ракетної складової. Так, за одним варіантом запропоновано оснастити катери адаптованою для моря 122-мм ракетною установкою з корегуємими реактивними снарядами "Тайфун-1М" від КБ "Південне" (точне наведення снаряду потребує підсвітку лазерним променем цілі).

Макет комплексу Бар'єр-ВК від ДККБ Луч на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет комплексу "Бар'єр-ВК" від ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Другий український варіант передбачає оснащення кормової частини "Айлендів" вже апробованою в Казахстані установкою "Бар’єр-ВК" від ДККБ "Луч".

Водночас джерела зауважили, що так званий "американський" варіант є умовно безкоштовним, тоді як за українські прийдеться платити.

Читайте також: Досі не прийнятий на озброєння катер "Кентавр-ЛК" побував на першому ремонті (фото)