xcounter
#

Українські партнери продовжують надавати ЗСУ військову допомогу

3851
Транспортні літаки країн НАТО продовжують доставляти військову допомогу Україні
Транспортні літаки країн НАТО продовжують доставляти військову допомогу Україні

Днями в Україну прибули чергові літаки з вантажем від низки країн НАТО для посилення оборонної спроможності Збройних сил

Західні країни-партнери в рамках підтримки України на тлі російської загрози продовжують доставляти до нашої країни вантажі з військовою допомогою. Не стали виключенням й останні кілька днів.

Так, у ніч з 3 на 4 лютого цього року, як повідомила прес-служба міноборони Канади, військово-транспортним літаком Boeing C-177 Globemaster III з бази канадських військ "Трентон" в Україну була доставлена партія військової допомоги.

Читайте також: "Щоб заспокоїти РФ": Ізраїль ще в грудні 2021 заборонив країнам Балтії передавати Україні ПТРК Spike
C-17 Globemaster
Канадський C-17 Globemaster з військовою допомогою для України / Фото: Міноборони Канади

"Обладнання включає засоби індивідуального захисту та засоби перевезення вантажів, а також засоби спостереження та виявлення. Команда військовослужбовців ЗС Канади супроводжує обладнання, щоб допомогти в його інтеграції та забезпечити належну підготовку українських сил безпеки щодо його функціонування та обслуговування", - відзначається у повідомленні міністерства оборони Канади.

C-17 Globemaster
Канадський C-17 Globemaster з військовою допомогою для України / Фото: Міноборони Канади

У своєю чергу, 5 лютого 2022 року, у Міжнародному аеропорту "Бориспіль" приземлилися "восьмий" Boeing 747-400 з безпековою допомогою від Уряду США та військово-транспортний Airbus A400M ВПС Великої Британії.

Boeing 747, що прибув в Україну та його вантаж
"Восьмий" Boeing 747, що прибув в Україну та його вантаж

"Восьмий птах прилетів до Києва! Вага сьогоднішнього вантажу з боєприпасами для наших Збройних Сил становить 86 тонн! З 22 січня 2022 року наші партнери з США відправили в Україну вже понад 650 тонн оборонної амуніції! Далі буде", - відзначив на своїй офіційній сторінці Facebook Міністр оборони України Олексій Рєзніков.

патрони НАТО
Ящики з набоями калібру 7,62×51 мм НАТО доставлені в Україну в рамках військової допомоги від США

Повний перелік доставленого озброєння не надається. Однак на світлинах помітні ящики з набоями калібру 7,62×51 мм НАТО. Подібні патрони застосовуються, зокрема, в американських єдиних кулеметах M240.

M240
Єдиний кулемет калібру 7,62×51 мм M240 армії США

Крім цього, 6 лютого 2022 року о 15:15 у Борисполі сів ще один вантажний Boeing 747-4B5F авіакомпанії Kalita Air (власне на "Боїнгах" цієї компанії були доставлені попередні військові вантажі з США), який вилетів з американської військової бази "Довер" після опівночі. Ймовірно, це "дев'ятий" літак з військовою допомогою в рамках додаткового пакета на суму у $200 млн.

Boeing 747-4B5F
Ймовірно "дев'ятий" Boeing 747-4B5F авіакомпанії Kalita Air з військовою допомогою Україні

Що привіз в Україну "одинадцятий" транспортник з Британії наразі невідомо. Раніше літаки Сполученого Королівства доставили українським військовим велику партію сучасних протитанкових ракетних комплексів NLAW (щонайменше кілька тисяч одиниць).

Маршрут британського Airbus A400M
Маршрут британського Airbus A400M

Також варто додати до цього переліку й несподіване повідомлення від прес-служби ДК "Укроборонпром". Остання, на своєму офіційному Telegram-каналі 5 лютого цього року, коментуючи прибуття з Данії українського транспортного велетня Ан-225 "Мрія", повідомила, що на його борту начебто озброєння.

Видалене повідомлення прес-служби ДК Укроборонпром
Видалене повідомлення прес-служби ДК "Укроборонпром"

"Українці зустрічають "Мрію" в Гостомелі. На борту озброєння для ЗСУ, яке передала Данія", - написала прес-служба Концерну. Проте згодом це повідомлення було скасовано.

Щоправда, незабаром, це повідомлення було видалене, а замість нього з’явився допис іншого змісту: "Мрія" повернулась до Гостомеля з Данії після виконання комерційного рейсу. В Україну прийшла без вантажу".

Читайте також: Яку техніку мають десантні частини армії РФ, націлені проти України