xcounter
#

У ВМС ЗСУ показали невдалу висадку ворога, але найцікавіше — чим саме вполювали російський "Тунець"

38871
Bayraktar TB2, фото ілюстративне
Bayraktar TB2, фото ілюстративне

Морська авіація відзначилася влучним ударом по катеру окупантів під час їхньої висадки на узбережжя

Пресслужба Військово-Морських Сил ЗСУ у своїх соцмережах опублікувала досить цікаве відео епізоду, як українські військові завадили російським військовим висадитися десь у північно-західній частині Чорного моря.

На кадрах можна побачити, як влучним першим ударом було уражено російський катер проєкту КС-701 "Тунець" під час висадки з нього окупантів.

Читайте також: З’явилося відео першого польоту "вбивці ППО" для БПЛА Bayraktar, доставка міні-крилатих ракет аж на 200 км

Як відзначають у ВМС ЗСУ, у результаті ураження катера двоє окупантів отримали поранення, а ще шість — знищені.

У повідомленні стверджується, що катер було знищено "силами морської авіації", і як ми можемо побачити з відео, йдеться про турецький безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2
Момент ураження російського катера, стоп-кадр з відео ВМС ЗСУ

Тож ми маємо доволі рідкісні кадри, бо це вперше за тривалий час, коли у відкритому доступі з’явилося відео, як цей безпілотник ймовірно знищує ціль, хоча такі БПЛА передусім мають використовувати для розвідки та коригування.

Російський катер поповнив список суден, які були уражені чи знищені розвідувально-ударним безпілотником Bayraktar TB2. Так, передусім тут варто згадати, що безпілотники Bayraktar TB2 брали активну участь у звільненні острова Зміїний, поблизу якого вони уразили патрульні човни проєкту 03160 "Раптор", транспортно-десантний катер проєкту 02510 "БК-16" та десантний катер проєкту 11770 "Серна".

Також розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 спостерігав за безпорадністю російського ЗРК "Тор", коли ракети Harpoon поцілили у російський буксир ЧФ РФ "Василий Бех".

Крім надводних цілей, турецький безпілотник в руках українських операторів "демілітаризував" також й низку інших зразків озброєння та військової техніки, серед яких ешелони з пальник, танки, ЗРК тощо — всього за підтвердженими фото та відео з лютого 2022 року безпілотниками Bayraktar TB2 було знищено як мінімум 96 цілей.

Читайте також: Сервісний центр Baykar буде створений попри війну: обслуговувати Bayraktar TB2 будуть в Україні