xcounter
#

У цьому році ЗСУ отримали 6 нових композитних автоцистерн АЦПВ-6

4787
Композитна автоцистерна АЦПВ 6.0 на шасі МАЗ-5434 ЗСУ
Композитна автоцистерна АЦПВ 6.0 на шасі МАЗ-5434 ЗСУ

На черзі державні випробування нового автомобіля-фургона рефрижератора

За словами заступника начальника Центрального управління продовольчого забезпечення Тилу Командування Сил логістики ЗСУ полковника Дмитра Наумчика, виготовлена приватними компаніями 6-кубова автоцистерна допущена до експлуатації ЗСУ.

Першу таку машину на базі шасі МАЗ-5434, ЗСУ отримали восени 2018 року. На відміну від звичайних автоцистерн АЦПВ-6 має не круглу, а кубічну форму й виготовлена не з металу, а з композитного матеріалу (пропілену). Виготовляють таки автоцистерни ПрАТ "Автотранспортник" спільно з ТОВ "Компанія ТІТАЛ".

Читайте також: Міноборони України закупило пожежних машин на 200 мільйонів гривень
Автоцистерна АЦПВ-6

Подібна форма машини для перевезення питної води обрана не випадково, а після ретельного аналізу бойових дій на Донбасі.

"На початку війни було дуже багато підбито автомобілів для підвозу води – вони схожі на паливозаправники за формою, тому їх противник передусім намагався знищити. Нова автоцистерна формою більше схожа на машину для перевезення майна чи продовольства", - пояснив вибір Міноборони Дмитро Наумчик.

Автоцистерна АЦПВ-6

За його словами, за останні два роки було поставлено 12 АЦПВ-6, у наступному році постачання продовжаться, оскільки ЗСУ й по цей час не в повному обсязі укомплектовані засобами підвозу води та продовольства.

"За державним оборонним замовленням торік у війська поставлено 6 таких автоцистерн, і в цьому році ще 6. У 2021 році заплановано закупівлю наступної партії автоцистерн АЦПВ 6.0", - відзначив представник тилового забезпечення Збройних сил.

Автоцистерна АЦПВ-6

Також триває розробка нових зразків технічних засобів підвозу продовольства. Мова йде про автомобіль-фургон рефрижератор та двовісний причіп-склад ПС-4у із двома відділеннями (для зберігання провізії та холодильним).

Автоцистерна АЦПВ-6

"Вже підписано відповідні спільні рішення та вироблені тактико-технічні завдання. Спочатку такими причепами забезпечуватимуть підрозділи, що виконують завдання в ООС", - зазначив Дмитро Наумчик.

Читайте також: ЛБТЗ поставив ЗСУ рекордну партію пожежних танків ГПМ-54 (фото)