xcounter
#

У США вкотре провели випробування гіперзвукових ракет

1047
Концепт-арт ракети у рамках проєкту HAWC від Lockheed Martin
Концепт-арт ракети у рамках проєкту HAWC від Lockheed Martin

Інформація про місце проведення випробувань гіперзвукових ракет та робочу платформу не розкривається

Агенція передових оборонних дослідницьких проєктів DARPA стверджує про успішне проведення льотних випробувань прототипів гіперзвукових ракет. Їх розробляли компанії Lockheed Martin і Raytheon.

Випробування відбулися 1 вересня 2020 року і є частиною програми Hypersonic Air-Air Weapon Concept (HAWC). При цьому зазначається, що ракети залишалися на точках підвісу випробувального літака протягом усього польоту.

Читайте також: У США запропонували нову класифікацію для ракет: чому потрібно відмовитися від "балістичних", "крилатих" і "гіперзвукових"

Таким чином розробники перевіряли, як ця конкретна конструкція, а також літак, що несе цю ракету, витримують всі навантаження, які виникають під час перебування в повітрі, а також під час здійснення різних маневрів.

Гіперзвукова ракета США
Концепт-арт ракети від Raytheon і Northrop Grumman

Де саме проводилися випробування і на який саме літак використовували наразі невідомо. Раніше ВПС США заявляли, що випробувальною платформою для програми HAWC та низки інших проєктів зі створення гіперзвукової зброї стане бомбардувальник B-52H Stratofortress, який вже використовували для випробування перспективної гіперзвукової ракети авіаційного базування AGM-183A ARRW.

В-52Н бомбардувальник
В-52Н з ракетами AGM-183A ARRW

Однак програма HAWC в основному передбачає саме демонстрацію технологій, тому нема потреби інтегрувати прототипи саме в робочу платформу, таку як В-52.

Як стверджують в DARPA, успішне завершення серії випробувань без скидання демонструє, що обидві конструкції HAWC готові до вільного польоту після пуску з платформи-носія.

X-51A Waverider
X-51A Waverider – гіперзвукова крилата ракета, що також розробляється в США

Lockheed Martin і Raytheon (остання стала партнером Northrop Grumman у рамках цієї програми) працюють над своїми проєктами HAWC як мінімум з 2019 року. DARPA ж вперше ініціювала проєкт чотирма роками раніше у співробітництві з лабораторією ВПС США. Наразі DARPA і ВПС США розглядають програму HAWC як демонстраційний технологічний проєкт, що сприятиме появі нових гіперзвукових крилатих ракет.

Читайте також: ПС США випадково розкрили свої плани щодо придбання гіперзвукової ядерної зброї