xcounter
#

У США розповіли про нові ракети для стримування Росії

723
У США розповіли про нові ракети для стримування Росії

Розробка та розгортання крилатої ракети морського базування з ядерною боєголовкою в Сполучених Штатах надзвичайно важливі для стримування Росії. Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства оборони США.

У документі, опублікованому Держдепом США, йдеться про те, що така зброя допоможе заповнити прогалини, виявлені в "Огляді ядерної політики" у 2018 році.

Річ у тім, що Сполучені Штати зняли з бойового чергування свою останню крилату ракету морського базування з ядерною боєголовкою у 2010 році. Водночас Росія продовжувала "здійснювати комплексну програму модернізації й розширення своєї тактичної ядерної зброї".

Ядерное оружие США
США хочуть мати зброю, яка буде змушувати суперників "двічі подумати"

У США також стурбовані тим, що "російська стратегія фактично передбачає використання цих ядерних можливостей в конфлікті".

Водночас, як стверджується в документі Держдепу США, "в Росії помилково вважають, що обмежене застосування ядерної зброї, передусім малої потужності, може дати їй перевагу в конфлікті".

Ракетний комплекс 9M729-SSC-X-8
Ракетний комплекс 9M729-SSC-X-8

Таку впевненість Росії пояснюють тим, що США, на відміну від РФ, "відправили у відставку" більшість своїх нестратегічних ядерних систем. Тому Росія може розраховувати на власну зброю, оскільки США не зможуть ефективно відреагувати на дії РФ.

Представники Пентагону зазначають, що в “Огляді ядерної політики” акцентується увага на тому, що США мають усунути прогалини в цьому напрямку. Поява крилатої ракети морського базування з ядерною боєголовкою є важливою і через те, що Росія та Китай вкладають значні кошти в удосконалення та розширення своїх ядерних сил – і роблять це без окреслення якихось чітких меж.

Росия в Крыму
Російський "авантюризм" – серйозна проблема, вважають у США

Американські чиновники заявляють, що російський "авантюризм" наразі є нагальною проблемою. Як приклад наводять вторгнення Росії в Грузію та в Україну, окупацію Криму, а також інші військові конфлікти, в яких РФ бере участь.

Водночас у США впевнені, що поява нової крилатої ракети допоможе "зняти занепокоєність регіональних союзників, які знаходяться під захистом "ядерної парасольки" США".

Читайте також: Останній шанс: СНВ - ІІІ