xcounter
#

У РФ вирішили оригінально натякнути, що мають проблеми з гіперзвуковою зброєю

8722
МиГ-31К з макетом гіперзвукової ракети "Кинжал", фото ілюстративне
МиГ-31К з макетом гіперзвукової ракети "Кинжал", фото ілюстративне

РФ розпочала "полювання" за розробниками гіперзвукової зброї на фоні оголошених поставок гіперзвукових "Цирконів"

У РФ арештували провідного російського вченого в області гіперзвукової зброї – йому повідомили про підозру у держзраді, повідомляє CNN з посиланням на російські ЗМУ.

Арештований – доктор Шиплюк, директор Інституту теоретичної та прикладної механіки Сибірського відділення російської академії наук – був відправлений у слідчий ізолятор "Лефортово" у Москві.

Читайте також: Кремль знову готується використати гіперзвуковий "Кинжал": на авіабазі "ВКС" РФ помітили близько 30 ракет

Наразі відомо, що Шиплюк очолював технологічну лабораторію з унікальними аеродинамічними трубами, що були спеціально створені для імітації гіперзвукових умов.

X-47
Гіперзвукова ракета Х-47 "Кинжал"

Зазначається, що Шиплюк став третім російським вченим, яких арештували цього літку за підозрою у держзраді. Так, 27 червня було арештовано головного наукового співробітника інституту Анатолія Маслова, якого підозрюють у передачі інформації, пов’язаної з гіперзвуковими ракетами, яка є державною таємницею.

Також за підозрою у держзраді 30 червня було арештовано Дмитра Колкера, співробітника Інституту лазерної фізики Сибірського відділення російської академії наук – науковець, у якого діагностували рак четвертої стадії, вмер під час переведення зі слідчого ізолятора.

гіперзвукова ракета циркон
Перший пуск "Циркону" у жовтні 2020 року

Арешт російського вченого, пов’язаного з розробкою гіперзвукових ракет, відбувся на фоні оголошених Путіним поставках гіперзвукових ракет "Циркон" російському флоту – першим з цими ракетами на борту має заступити на бойове чергування фрегат "Адмирал Горшков" Північного флоту ВМФ РФ.

фрегат
Фрегат проєкту 22350 "Адмирал флота Советского Союза Горшков"

Де саме буде нести службу корабел з "Цирконом" наразі невідомо, однак за словами Путіна, корабель буде дислоковано згідно з "інтересами забезпечення безпеки РФ".

Фактично, такі "репресії" можуть свідчити передусім про те, що вище керівництво РФ невдоволене своїми черговими "аналоговнет" розробками.

Читайте також: Британія хоче мати "відповідь" на гіперзвуковий "Циркон": яке посилення отримають британські есмінці