xcounter
#

Британія хоче мати "відповідь" на гіперзвуковий "Циркон": яке посилення отримають британські есмінці

4182
Есмінець HMS Dragon Type 45
Есмінець HMS Dragon Type 45

Велика Британія вирішила посилити можливості своїх найбільших бойових кораблів

Міністерство оборони Великобританії підписало контракт на модернізацію есмінців Type 45. Про це розповідає польське видання Defence24.

У рамках модернізації кораблі мають отримати сучасні протиракетні комплекси Aster 30 Block I – як зазначають самі британці, контракт на 300 млн фунтів стерлінгів має значно посилити можливості британського флоту.

Читайте також: Якщо РФ почне війну проти України, Британія виведе у море мінімум два есмінці

Модернізація флоту, ймовірно, може бути відповіддю британців на російські гіперзвукові ракети. Так, наразі есмінці Type 45 оснащені ракетами Aster 30 Block 0 для ППО середньої дальності. Ці ракети призначені для протидії крилатим ракетам, ПКР, а також літакам, гелікоптерам та дронам.

Aster протиракета
Запуск ракети Aster з есмінця

Разом з тим, стандартна Aster 30 Block I може протистояти балістичним ракетам з дальністю до 600 км. Водночас MBDA наразі закінчує розробку нової версії Block 1NT, що може боротися з більш досконалими балістичними ракетами з дальністю 1500 км – ймовірно, британці модернізують свої есмінці з "прицілом" саме на ці ракети.

Російське гіперзвукове
Російське гіперзвукове "вундерваффе" "Циркон"

Тож саме ця зброя, на думку фахівців з Defence24, має стати відповіддю на ракети 3М22 "Циркон", які вважаються "загрозою для британських авіаносців" – і хоча йдеться передусім про захист від балістичних ракет, варто звернути увагу на те, що льотні характеристики балістичних ракет та ракет, які у РФ називають "гіперзвуковими", дещо схожі – тож цього може бути достатньо для того, щоб нові протиракети від MBDA змогли протидіяти російським "Цирконам".

Читайте також: До бою готовий лише один з шести кораблів: у Великобританії проблема з власним флотом есмінців