xcounter
#

У РФ розкрали 82% грошей на мобілізацію: кошти пішли на зоопарки, телевізори та кубки за "успішну підготовку"

3547
Реальне бомбосховище у Санкт-Петербурзі
Реальне бомбосховище у Санкт-Петербурзі

Найголовнішим союзником України у РФ залишається бездонна російська корупція

наліз витрат місцевих бюджетів регіонів РФ за напрямом "мобілізаційна підготовка" показав, що 82% всіх коштів за останні 8 років були направлені у нікуди.

Детальний аналіз витрат провело російське опозиційне видання The Moscow Times, яке ретельно дослідило договори. А причиною появи такого матеріалу стало побоювання, мовляв, якщо почнуть бомбити РФ, то це буде справжня катастрофа.

Читайте також: M982 Excalibur б’є окупантів через Дніпро, снаряд впав на "голову" гаубиці "Мста-Б" окупантів (відео)

Зазначимо, що у мобілізаційну підготовку у РФ на рівні місцевих влад, входить не тільки забезпечення загальної мобілізації, а й забезпечення безпеки своїх громадян, зокрема медикаментами, сховищами, продуктами та загального життєзабезпечення.

Загальна картина з відмиванням грошей цілком закономірна через те, що укладання договорів на "мобілізаційну підготовку" через закріплені у РФ процедури відбувалось в обхід тендерів у єдиного постачальника. Але й напрям цих витрат був настільки діаметрально протилежний реальному, що гроші йшли туди, звідки їх було легше покласти собі у кишень.

Наприклад, за російським схематозом кошти пішли у Смоленську на будівництво зоопарку. Мотивація чому саме на нього, тому що у випадку війни саме там мав бути збірний пункт. Й хоча й певну логіку у цьому можливо прослідити, зокрема наявність кліток для утримання "чмобіків", але справа в тому, що зоопарк просто недобудували.

А ось у Москві валову частину грошей протягнув через себе місцевий метрополітен, який хоч й є стратегічним об'єктом та величезним бомбосховищем, але за 1,7 млрд рублів (близько 28 млн доларів) закупив телевізори. Санкт-Петербург витратив під виглядом мобілізації 3 млрд рублів (близько 49,5 млн доларів) на "розширення Єдиної мультисервісної телекомунікаційної мережі виконавчих органів державної влади". У Бєлгороді кошти за цією статею витрат йшли на сувенірну продукцію, зокрема на кубки за "успішну підготовку до мобілізації у 2022 році".

витрати на мобілізацію
Інфографіка The Moscow Times

Водночас деякі місцеві керівники у РФ, напевно, просто не користалися можливістю й не закладали значні кошти на мобілізацію. Зокрема у республіці Тува на ці заходили виділили лише 28,3 тисячі рублів (близько 465 доларів), це за 8 років. А одна місцева влада Москви прогорнула контрактів на 8,8 млрд рублів (144,6 млн доларів).

Читайте також: Зима як фінальний екзамен: чи провалила РФ підгтовку до зимової кампанії
ТЕГИ Війна