xcounter
#

У РФ модернізували свій комплект УМПК та вихваляються, що збільшили дальність

5910
У РФ модернізували свій комплект УМПК та вихваляються, що збільшили дальність

Збільшення дальності скидання так званих КАБів дозволить РФ значно менше ризикувати літаками

Російський комплект УМПК (ориг. Универсальный модуль планирования и коррекции), який встановлюється на звичайні вільнопадаючі бомби та перетворює їх на планучі з можливістю корекції польоту, отримав нову версію.

Вона відрізняється більшим розмахом крила, яке у складеному вигляді завершується у районі хвостовика бомби.

Читайте також: Сербія нарешті замовила 12 Rafale у Франції по 225 млн євро за літак, але це не просто про винищувачі, а про РФ та Китай
УМПК нова версія
Нова версія УМПК з більшим крилом

Водночас раніше це крило було коротшим. Фото з новою версією виклав відомий "вечного полета" Fighterbomber, зазначивши, що нова версія УМПК летить на більшу дальність.

Стара УМПК
Стара версія УМПК зі звичайним крилом

Варто додати, що ще у грудні 2023 року очільник "Ростеха" Чемезов заявив, що ведеться робота зі створення УМПК більшої дальності. Тобто на реалізацію нового виробу у РФ пішло пів року. Але наразі невідомо на скільки виріб став масовим.

Водночас під питанням залишається на скільки дальність скидання російських так званих КАБів збільшилась. Нагадаємо, що попередня версія вже дозволяла робити атаки на дальність близько 60-65 км з режиму висотного польоту, хоча у РФ декларують дальність й у 80 км. Водночас досягнення дальності у 90 км авіабомбами наразі у РФ реалізовано лише на УМПБ Д-30СН, яка за наявною інформацією має мініатюрний двигун.

І хоча реальне збільшення дальності нової версії УМПК невідоме, необхідно розуміти, що кожен додатковий кілометр - це можливість для ворога здійснювати більш безпечні атаки, або завдавати глибші удари з тим самим ризиком.

Читайте також: У Празі вперше розкрили ціну та одного з постачальників снарядів до України за чеською ініціативою