xcounter
#

Туреччина побудує ще три фрегати за програмою MILGEM

1867
Рендер фрегату класу Istanbul
Рендер фрегату класу Istanbul

Мова йде про нові фрегати класу Istanbul (Стамбул). Головний з кораблів цього проекту був спущений на воду на початку 2021 року

Управління оборонної промисловості Туреччини почало розміщувати тендери на будівництво шостого, сьомого та восьмого кораблів за програмою MILGEM.

Відповідна інформація була оприлюднена на офіційному сайті Управління оборонної промисловості (Savunma Sanayii Başkanı – SSB), 22 грудня цього року.

Читайте також: "Нептун", корвети і тральники: як розвиватимуться ВМС України в 2022 році
фрегат класу Istanbul
Фрегати класу Istanbul мають таке ж ударне озброєння, що й корвети Ada, але більш потужну систему ППО

Мова йде про три нових багатоцільових кораблі типу фрегат за новим проектом Istanbul (Стамбул). Головний фрегат - TCG Istanbul (F-515), який є п’ятим за програмою MILGEM, був закладений у січні 2017 року, а у січні цього року він був спущений на воду й за планом буде введений в експлуатацію у 2023 році.

"Турецькі оборонні компанії досягли такого рівня, за якого навіть найсучасніші військові кораблі будуються за максимально прийнятними цінами. Тендерний процес для 6-го, 7-го і 8-го кораблів розпочато. Показник локалізації набагато вищий", - наголосив Голова Управління оборонної промисловості при Адміністрації президента Туреччини Ісмаїл Демір.

фрегат класу Istanbul
ТТХ фрегату класу Istanbul

Нагадаємо, першими за проектом MILGEM були побудовані чотири корвети класу Ada (F 511 Heybeliada, F 512 Büyükada, F 513 Burgazada та F 514 Kınalıada - передані ВМС Туреччини в період з 2011 по 2019 рік).

корвет класу Ada
Перший корвет за проектом Ada для ВМС Пакистану перед спуском на воду

Згодом (у 2018 році), адаптовані кораблі цього проекту у кількості чотири одиниці замовили військові Пакистану. Перший з двох корветів, що будуються у Туреччині для ВМС Пакистану, був спущений на воду у серпні цього року. Також, у жовтні минулого року, було повідомлено про початок будівництва одного з двох кораблів власне в Пакистані.

корвет класу Ada
ТТХ корвету класу Ada

Минулого року стало відомо, що корвети Ada замовила й Україна. Корпус головного корабля був закладений на початку 2021 року. Наразі корпус першого корвета для ВМС України готовий на 75-80%. Він має бути добудований в I кварталі 2022 року, і до кінця наступного року відбуксирований в Україну на остаточну добудову, що має завершитись у 2023 році.

корвет класу Ada
Командувач ВМС України Неїжпапа став учасником церемонії по закладці кіля першого корвету Ada для національного флоту

Також у 2023 році збираються закласти й другий корвет Ada для України. А загалом ВМСУ планує придбати чотири кораблі цього типу.

Читайте також: ВМСУ хочуть заміну "Гетьмана Сагайдачному", але остаточного рішення по "Володимиру Великому" поки нема