xcounter
#

Ця країна віддала всі свої танки ЗСУ, і тепер хоче виділяти більше грошей на оборонку, щоб мати сучасну зброю

16083
Північна Македонія озброюється американськими Stryker, фото ілюстративне
Північна Македонія озброюється американськими Stryker, фото ілюстративне

Північна Македонія збільшує свій бюджет на оборону

Північна Македонія хоче мати на озброєнні сучасніші системи і планує збільшити свої витрати на оборонку на 58% за п’ять років – з 317 млн доларів у 2022 році до 542 млн доларів у 2027 році, розповідає видання Army Technology. Серед планів країни – "полегшити перехід" від радянських систем до сучасних зразків озброєння та військової техніки.

Хоча сума навіть у 542 млн здається незначною, але Північна Македонія виділяє доволі високий відсоток свого ВВП на оборону – близько 2,6% (за умови, що визначений НАТО стандарт становить 2%) – цей показник вище, ніж, наприклад, у таких країн, як Німеччина чи Франція (1,8% та 1,9% відповідно).

Читайте також: Що насправді може стояти за передачею Україні танків Т-72Б від Марокко
Т-72а македонія
Македонський Т-72А, фото ілюстративне

Як відзначає аналітик GlobalData Вільямс Девіс, такі витрати країни на "оборонку "викликають захоплення": "Північна Македонія взяла на себе зобов’язання із закупівлі обладнання, зокрема і бронетехніки, і країна збільшує витрати на закупівлі у таких секторах, як радіоелектронна боротьба".

Загалом наразі Північна Македонія хоче зосередити свої зусилля на ведення бойових дій на суші, зокрема у 2021 році США схвалили продаж країні бронетранспортерів Stryker.

Більше коштів на "оборонку" цій країні також потрібні ще й тому, що війна в Україні ускладнює доступ до запасних частин для радянської військової техніки.

JLTV бронемашина північна македонія
Північна Македонія отримала перші JLTV у 2022 році, фото ілюстративне, джерело – міноборони Північної Македонії

Нагадаємо, що минулого року Північна Македонія офіційно повідомила, що передасть ЗСУ всі свої наявні танки – 31 одиницю Т-72A. Крім того, ця країна має на озброєнні такі бронемашини, як 10 БМП-2, одну БМП-2К, 27 БТР М-113, 10 МТ-ЛБ, 9 БМП Leonidas, 56 БТР-70, 12 БТР-80, 84 бронемашини TM170 Hermelin та дві бронемашини Cobra. Крім того, у 2022 році Північна Македонія отримала першу партію машин JLTV від США.

.

Читайте також: Польща передає ЗСУ 30 PT-91 Twardy на додачу до 14 Leopard 2: в чому особливості останньої польської модернізації Т-72