xcounter
#

Польща передає ЗСУ 30 PT-91 Twardy на додачу до 14 Leopard 2: в чому особливості останньої польської модернізації Т-72

PT-91 Twardy (всі фото: Wojsko Polskie)
PT-91 Twardy (всі фото: Wojsko Polskie)
15287

Загалом до України Польща передала вже 250 машин, до яких Варшава додає 60 танків, з яких половина - PT-91 Twardy

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький [Mateusz Morawiecki] повідомив про те, що Польща додатково посилить Збройні Сили України 60 танками, з яких буде 30 одиниць PT-91 Twardy, 14 Leopard 2 та ще 16 танків інших типів, скоріш за все Т-72М.

Зазначимо, що у деяких ЗМІ вже пішла інформація, що будуть передаватись саме 60 PT-91 Twardy. Але в оригіналі мова йде саме про таке розподілення машин. Пряму мову польського посадовця та додаткові повідомлені деталі опублікувала Polska Agencja Prasowa.

Читайте також: У Пентагоні не змогли пояснити, чому Abrams до України будуть йти "місяці" та назвали версію танка

PT-91 Twardy
PT-91 Twardy

Також Матеуш Моравецький зазначив, що до України вже було передано 250 польських танків. Зазначимо, що близько двох сотень з них надійшли до України ще у першому півріччі 2022 року.

Відносно ж танку PT-91 Twardy то цей танки поки не постачався до України, а загалом Військо Польське має, за Military Balance, 232 одиниці цих машин. Цей танк є власною модернізацією Т-72 у 90-х роках, яка торкнулась усіх головних компонентів.

У PT-91 Twardy було значно покращено бронювання для чого була розроблений динамічний захист ERAWA, яка має характерне максимальне щільне покриття всього танка. Замінена була й система управління вогнем і на польській бойовій машині використовується власна система DRAWA із новими прицілами, включно із тепловізійним каналом, лазерним далекоміром та балістичним обчислювачем. Нічні засоби спостереження також отримали командир та водій-механік.

PT-91 Twardy
PT-91 Twardy

Вага машини зросла до 46 тонн і була проведена ремоторизація шляхом заміни В-46 на 780 к.с. на S-12U власного виробництва

на 850 к.с. Це дозволило отримати питому потужність на рівні 18,47 к.с/т. Цей двигун вже має цифровий блок й механік-водій отримує всю інформацію щодо роботи двигуна та трансмісії на контрольно-діагностичній панелі.

Читайте також: До ЗСУ підуть серійні українські САУ "Богдана" на новому шасі