xcounter
#

Стратегічний розвідувальний безпілотник США RQ-4A Global Hawk долетів до нашого Старобільска

893
RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk

RQ-4A Global Hawk близько чотирьох годин літав уздовж лінії розмежування на Донбасі

Безпілотний літальний апарат ВВС США RQ-4A Global Hawk у понеділок, 27 квітня здійснив розвідувальний політ над акваторією Чорного моря, вздовж кордонів захопленого Росією Криму, а також над материковою територією України. Про це повідомила низка ресурсів, які відслідковують перебування у повітрі авіаційних платформ у реальному режимі часу

Американський стратегічний безпілотник стартував з авіабази Сігонелла на італійському острові Сицилія. Потім продовж семи годин траєкторія його маршруту пролягала уздовж південно-західного і південного узбережжя Криму.

Читайте також: Адмірал Воронченко: Росія прагне домінувати в Чорному морі
Американський безпілотник стартував з авіабази Сігонелла

Політ здійснювався на відстані 40-60 км від узбережжя і на висоті 16 тис. метрів над міжнародними водами Чорного моря. В районі Севастополя безпілотник наближався до берега на 27 км, тобто не перетинав 12-мильну лінію морського кордону анексованого Криму.

Після завершення польоту поблизу півострова RQ-4A Global Hawk направився у сторону Донбасу, де близько чотирьох годин літав уздовж лінії розмежування. Північна точка маршруту була на містом Старобільськ Луганської області.

У ході польоту над Україною RQ-4A Global Hawk, як стверджується, знаходився на віддалені у середньому до 50 км від кордонів Ростовської, Воронезької та Бєлгородської областей Росії.

RQ-4 Global Hawk розроблений для ведення стратегічної повітряної розвідки, є декілька модифікацій цього БпАК

RQ-4A Global Hawk призначений для ведення стратегічної повітряної розвідки. Безпілотник оснащений інтегрованою системою спостереження і розвідки HISAR. Вона включає радар з синтезованою апертурою (SAR), а також електронно-оптичний та інфрачервоний сенсори.

Радар з синтезованою апертурою забезпечує отримання радіолокаційного зображення місцевості у будь-яких погодних умовах (роздільна здатність – до 1 м). Радар також може виявляти наземні рухомі об'єкти (режим MTI (moving target indicator), з визначенням їхніх координат та швидкості в радіусі 100 км. Комбінований SAR/MTI режим надає можливість спостереження з роздільною здатністю 6 метрів у смузі шириною 37 км і довжиною від 20 до 110 км.

Денна електронно-оптична цифрова камера забезпечує отримання зображень з високою роздільною здатністю. Є два режими роботи: сканування смуги шириною 10 км. та отримання детальних зображення на ділянці розміром області 2х2 км.

Всі три підсистеми - SAR/MTI, ОЕ та ІЧ можуть працювати одночасно. Зображення обробляються на борту БпЛА і передаються на наземну станцію у вигляді окремих кадрів - в режимі реального часу в межах прямої видимості або через супутниковий канал на наземну станцію зі швидкістю до 50 Мбіт/ с.

Global Hawk має злітну масу 15 тонн і розмах крила близько 40 м, він може перебувати у повітрі впродовж 30 годин на висоті до 18 тис. метрів. Вартість одного безпілотного літака - від межах $ 180—215 млн.

Система ППО РФ у Криму. Заявлені можливості та місця базування

Безпілотні літальні апарати США RQ-4A Global Hawk регулярно відвідують повітряний простір над Україною у зоні проведення Операції об’єднаних сил. З огляду на попередню статистику, від одного до чотирьох польотів на місяць.

Читайте також: США розгортає новітні F-35 під боком у Росії: у зоні контролю Арктика та Камчатка