xcounter
#
​ССО США використовуватимуть штучний інтелект для розуміння місцевого населення та впливу на нього

​Спецпризначенці США використовуватимуть штучний інтелект при проведенні операцій

​ССО США використовуватимуть штучний інтелект для розуміння місцевого населення та впливу на нього
328

Влітку 2020 року Командування спеціальних операцій США (USSOCOM) створить новий підрозділ, в якому буде використовуватися штучний інтелект

Про це завив командувач Командування спеціальних операцій США генерал-лейтенант Річард Дуглас Кларк під час виступу на щорічній Конференції з питань промислового виробництва в інтересах сил спеціальних операцій (Special Operations Forces Industry Conference, SOFIC), що 11-15 травня ц.р. пройшла в США.

В новому підрозділі ССО США штучний інтелект використовуватимуть для здійснення перекладів, сканування захоплених ноутбуків та мобільних телефонів, перехоплення та протидії повідомленнями терористів.

Читайте також: Від С2 до С4ISR: що ховається за цими абревіатурами
Штучний інтелект використовуватимуть також для розуміння місцевого населення та впливу на нього.

За словами генерала, "у режимі реального часу потрібно відчути, що ворог публічно говорить у Twitter, і реагувати на це".

US SOCOM, Defense Express
Десантники З20 спеціальної тактичної ескадрильї (320th Special Tactics Squadron) Командування спеціальних операцій ВПС США готуються до вистоних стрибків з парашютом / Фото: ВПС США, капітан Джесіка Тайт

Річард Д. Кларк зазначив, що коли багато років тому командував силами спеціальних операцій в Афганістані, він витрачав 90 відсотків свого часу на обмірковування способів маневру та ведення бою - "проведення рейду, виконання завдання, захоплення та знищення об’єктів, знищення сил противника". Але коли він повернувся в Афганістан минулого року вже будучи на посаді командувача командування спеціальних операцій США, він виявив, що командири підрозділів зосереджують більшу частину своєї розумової енергії на роботі з інформацією.

Зараз командири витрачають близько 60 відсотків свого часу на роздуми про те, що думають таліби та афганське населення, і як дії США можуть впливати на це, зазначив генерал Кларк. "Якщо поглянути на інформаційний простір та наші змагання за перевагу, то розуміємо, що робота з інформаційним простором у найближчі роки може мати найбільший вплив".

US SOCOM, Defense Express
Командувач Командування спеціальних операцій США генерал-лейтенант Річард Дуглас Кларк

Соціальна інформація також відіграватиме значну роль у бойових операціях, які проводитимуть ССО. У 2021 році Командування спеціальних операцій США розпочне реалізацію програму по забезпеченню командирів бойових частин та підрозділів більш просунутими засоби, що використовуватимуть штучний інтелект.

Програма передбачає створення програмного забезпечення для візуалізації, що дозволить відображати відповідну тактичну інформацію, а також інформацію, що необхідна саме Силам спеціальних операцій, таку як: динаміка населення, тенденції соціальних медіа, аналіз настроїв та інші соціальні моменти. Це дасть командирам можливість зрозуміти, що відбувається в соціальній та психологічній сфері в тих місцях, де їм доводиться діяти.

US SOCOM, Defense Express
Бійці спецпідрозділів США та Румунії, зі складу спеціальної оперативно-тактичної групи "Афганістан" (Special Operations Task Force-Afghanistan), перебувають під обстрілом з боку талібів, під час патрулювання в ході проведення операції в районі Тагаб, провінція Капіса, Афганістан, 20 вересня 2016 року / Фото: армія США / сержант Коннор Мендес

Засоби, що використовуватимуть штучний інтелект також дозволять командирам бойових частин долати протидію засобів РЕБ або виявляти нові загрозливі джерела електромагнітного випромінювання. Це також дозволить безпілотним літальним та наземним апаратам виконувати завдання, що є найбільш небезпечними для особового складу. Штучний інтелект та здатність до самостійного навчання дозволять їм бути більш автономними та ефективними.

Командування спеціальних операцій США співпрацює із Спільним центром штучного інтелекту (Joint Artificial Intelligence Center) в питанні впровадження нових ініціатив. Але більшість проектів із застосуванням штучного інтелекту у цій галузі будуть частиною інших практичних інструментів чи програмного забезпечення, які вже закуповується.

Командування спеціальних операцій США наразі реалізує 30 проектів, в яких застосовуються штучний інтелект та автоматичне навчання.
US SOCOM, Defense Express
Читайте також: ​Бойовий штучний інтелект: Airbus почав працювати над етикою "повітряних термінаторів"