xcounter
#
Future Combat Air System буде мати штучний інтелект

​Бойовий штучний інтелект: Airbus почав працювати над етикою "повітряних термінаторів"

Future Combat Air System буде мати штучний інтелект
354

Airbus вже окреслює майбутні роботизовані озброєння зі штучним інтелектом

Майбутнє озброєння, яке зараз створюється Airbus за програмою Future Combat Air System, буде мати штучний інтелект. Він буде використовуватись у майбутньому європейському винищувачі шостого покоління та ударних дронах, а також інших системах.

Для вирішення питань етики бойового штучного інтелекту Airbus сформовав спеціальну комісію з експертів. Ця група з 17 фахівців зі сфер промисловості, політики, військової справи, релігії та науковців буде працювати до завершення всієї програми Future Combat Air System.

Читайте також: Туреччина отримає на озброєння безпілотні "міні-танки" виробництва Aselsan (фото)

Як підкреслив Airbus у своєму повідомленні, Future Combat Air System "відкриває нові можливості з точки зору політики безпеки та допомагає посилити роль Європи у світі. Але існують етичні та правові проблеми, які ми повинні вирішити".

Загалом програма Future Combat Air System, яку реалізує Airbus спільно із Dassault Aviation, передбачає створення єдиної системи, яка об’єднає пілотовану авіацію та дронів. Головною ударною силою в ній розглядається винищувач шостого покоління та ударні дрони, які можуть діяти за принципом рою. Також у її рамках буде створено безпілотний військово-транспортних літаках, розвідувальний дрон, а також інші системи.

Future Combat Air System
Future Combat Air System також називають "система систем"

Така взаємодія, яка буде масштабуватися на всі повітряні сили майбутнього, вимагає об'єднання величезного об’єму даних, який буде аналізуватися штучним інтелектом.

Одна з найважливіших задач, як підкреслити в Airbus, полягає в забезпеченні можливості системи виконувати бойові задачі на полі бою XXI-сторіччя, а з другого - дотримання повного контролю людей над системою за будь-яких обставин. Додавши, що ця технологія також знайде своє використання і у цивільному секторі.

Читайте також: ​Японія активізує переозброєння армії: замовлено новітні танки з унікальними ТТХ та колісні САУ