xcounter
#

Деяка російська зброя могла залишитися купою металобрухту, у США розбираються, чому так не сталося

14277
Деяка російська зброя могла залишитися купою металобрухту, у США розбираються, чому так не сталося

Розслідувачі будуть шукати "незаконну" електроніку в російській зброї

Федеральні агенти США та агенти Міністерства торгівлі, яке забезпечує експортний контроль, розпочали допити американських технологічних компаній, щоб дізнатися, як їхні комп’ютерні чіпи опинилися у російській військовій техніці: радіолокаційних системах, безпілотниках, танках тощо. Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.

електроніка російська зброя
Деяка електроніка, яку знаходять в російській зброї – широкого призначення

В матеріалі уточняється – те, що той чи інший чіп був знайдений в російській зброї не означає, що агенти вже відкрили справу проти компанії-виробника цих чіпів – спочатку агенти хочуть з’ясувати, як саме ці чіпи потрапили в російську зброю.

Так, наприклад, раніше протягом багатьох років компанії могли законно продавати комп’ютерні чіпи російській "оборонці" без попередньої згоди уряду США. Тому для виявлення незаконних комплектуючих треба визначити тип чіпа та дату продажі.

Відстеження транзакції також може займати багато часу, оскільки електронні компоненти часто проходять через ланцюжок дистриб’юторів перед тим, як потрапити до кінцевого користувача.

Приціл
Приціл "Сосна-У"

Федеральні розслідування розпочали після того, як дослідники та служби безпеки України, Великобританії й інших країн познаходили у пошкодженій, затрофеєній чи покинутій російській техніці низку зразків західної електроніки (так, наприклад, весь приціл "Сосна-У" – результат інтеграції електроніки від французької Thales, а в безпілотнику "Орлан" знайдено низку зразків американської електроніки).

Минулого місяця британська організація Conflict Armament Research, яка відстежує постачання озброєнь, боєприпасів, направила в Україну слідчих для вивчення російського вторгнення та засобів зв’язку і повідомила про виявлення в російській зброї компонентів від 70 компаній, які базуються в США та Європі – вони були знайдені у військових радіостанціях, бортових системах захисту та залишках крилатих ракет.

Так, наприклад, мікросхеми від західних компаній, які були вироблені у період з 2017 по 2020 рік, були знайдені в уламках ракети, що вдарила по Миколаєву 29 березня.

Тепер дослідники будуть вивчати, як саме, попри санкції, РФ вдалося придбати важливі технології та компоненти для тієї військової техніки, яку вони зараз використовують проти України.

Читайте також: Путін все ж таки посунув кордони НАТО, але в інший бік: як зміниться Альянс у найближчій перспективі