xcounter
#

США натякнули Німеччині, що вона може поставити Leopard 2 для ЗСУ "без Abrams" - ЗМІ

3672
Німецький танк Leopard 2, фото ілюстративне
Німецький танк Leopard 2, фото ілюстративне

Раніше Шольц заявляв, що Німеччина у питанні постачання танків Leopard буде орієнтуватися на США

Сполучені Штати "натякнули" Німеччині, що дають "зелене світло" на постачання основних бойових танків Збройним Силам України – таку інформацію розповідає німецьке видання FAZ.

Так, за інформацією, яке видання отримало від "двох джерел з доступом до конфіденційної інформації", радник з безпеки президента США Джейк Салліван нібито ще в жовтні поінформував радника канцлера із зовнішньої політики Німеччини Єнсу Плетнера, що США погодять поставку німецьких танків Україні.

"Джерело повідомило, що Салліван сказав Плотнеру телефоном, що Америка буде рада, якщо Німеччина поставить Leopard 2, але вона повинна зробити це за власної ініціативи. Америка не просить Німеччину здійснювати такі постачання", – йдеться у джерелі.

Передусім у контексті цієї інформації спадає на думку таке – ймовірно, дзвінок Саллівана міг бути своєрідною "відповіддю" на заяви Шольца про те, що Німеччина не буде поставляти ЗСУ танки, поки відповідне рішення не буде прийнято Сполученими Штатами стосовно їхніх Abrams.

Leopard 2A4
Норвезький Leopard 2A4, фото ілюстративне

Водночас, наприклад, на думку Густава Гресселя з Європейської ради з міжнародних відносин, є доволі логічні аргументи на користь того, щоб саме Німеччина відкрила цю "скриньку Пандори" з танками, бо, наприклад, Польща наразі б легко могла обслуговувати ці танки, на відміну від, поки що, Abrams.

Також тут можна згадати й таке – що от, наприклад, чеські танкісти вже почали вчитися на Leopard, і кажуть, що проблем з перенавчанням на нові танки не буде.

Зрештою, варто нагадати таке – раніше у Пентагоні пояснили, чому Україні поки не передаються Abrams та інші речі, і насправді питання передачі танків чи літаків "впирається" не тільки в політичне рішення, а й в те, що окрім заліза, передача "важкої" броні також передбачає й значні обсяги техобслуговування та підтримки.

Abrams
Танк Abrams

З Leopard ситуація простіша, однак не варто очікувати, що "дзвінок Саллівана" чи когось іншого стануть саме тим рушієм, що "відправить" західні танки в ЗСУ.