xcounter
#

Союзники тримають одразу три розвідники над Чорним морем для контролю активності флоту РФ

4026
EL/W-2085​ (також відомий, як G550 AEW​), всі фото: Aeronautica Militare
EL/W-2085​ (також відомий, як G550 AEW​), всі фото: Aeronautica Militare

У небі поряд із південними кордонами України чатують одразу RQ-4B Global Hawk, EP-3E Aries II та EL/W-208

Для того, щоб будь-яка активність Чорноморського флоту РФ не стала сюрпризом, країни НАТО регулярно здійснюють розвідувальні полоти у регіоні. Це стало вже звичним явищем, водночас часом спостерігається дійсно підвищена активність.

Зокрема сьогодні, 13 березня, до контролю акваторії включно з окупованим Кримом, залучені одразу три борти. Відповідно до даних Flightradar24 на південь від півострова чатує стратегічний розвідувальний БПЛА RQ-4B Global Hawk, біля узбережжя Румунії - літак радіотехнічної розвідки EP-3E Aries II, обидва належать збройним силам США, а над самою країною італійський EL/W-2085 - літак ДРЛВ (також відомий, як G550 AEW).

Читайте також: Несподівані підводні камені рашиського шушпанцера: навіть у РФ вкрай скептично оцінили поєднання МТ-ЛБ та 2М-3​

Водночас у районі польського Хельма перебуває ще один AWACS E-3B Sentry повітряних сил США. І це лише те, що союзники хочуть показати абсолютно публічно, бо здійснюють польоти із працюючими транспондерами.

Варто зазначити, що італійський EL/W-2085 у повітряному простору поряд з Україною не є "новачком" і доволі активно застосовується силами НАТО починаючи з лютого. Можливості цього літака, який був розроблений Israel Aerospace Industries та Elta Electronics Industries забезпечуються радаром з активною фазованою решіткою, який розміщений вздовж корпусу.

Дальність виявлення цілей декларується у 450 км, при цьому оновлення інформації відбувається кожні 2-4 секунди, а не раз на 11 секунд, як у випадку застосування РЛС з механічним скануванням, як на E-3B Sentry. До речі Італія замовила в Ізраїлю пару EL/W-2085 ще у 2011 році, а у 2022 році законтрактувала ще два. Вартість нової угоди, за ізраїльськими джерелами, склала 550 млн доларів, тобто по 275 млн доларів за один EL/W-2085.

Ця ціна в цілому відповідає ринковій на літаки подібного класу, зокрема майже аналогічну вартість мають американські E-2D Advanced Hawkeye, які Японія у кількості п'яти одиниць має намір закупити у США за 1,38 млрд доларів. А ось нові E-7A Wedgetail, які у США мають замінити E-3 Sentry, коштують вже значно дорожче, перші два таких AWACS США замовила за 1,2 млрд доларів.

Читайте також: Світовий ринок зброї: Україна - один з найбільших імпортерів у 2022, а РФ здає позиції у експорті