xcounter
#

Словаки демонструють колісну САУ BIA, яку намагаються продати Малайзії

3991
 Колісна САУ BIA, фото - Konstrukta Defense
Колісна САУ BIA, фото - Konstrukta Defense

Яка логіка закладена в цю розробку та які її характеристики

Під час міжнародної оборонної виставки DSA 2024 в Малайзії словацька компанія Konstrukta Defense провела чергову презентацію своєї колісної самохідної артустановки BIA калібру 155-мм. Вважається, що ця САУ є ймовірним фаворитом у тендері малайзійської армії по самохідній артилерії, просуванням BIA на експортні ринки займається чеська Excalibur International.

Окремо цікаво, що словацька BIA конкурує на тендері армії Малайзії із французькою САУ CAESAR, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Які темпи стрільби можуть забезпечити для ЗСУ "чеські" снаряди до кінця цього року
Колісна САУ BIA, фото - Konstrukta Defense

Перша презентація BIA відбулась у вересні 2023 року під час оборонної виставки DSEI-2023 у Лондоні, уже й були заявлені характеристики цієї розробки, які Defense Express тоді описував у своїй публікації. Коротко їх нагадаємо.

САУ BIA має бойову масу 27 тон, екіпаж – 3-5 осіб (залежно від комплектації за бажанням замовника), возимий боєкомплект – до 20 снарядів калібру 155-мм, дальність стрільби звичайними боєприпасами – до 40-41 кілометрів, темп ведення вогню – до 5 пострілів на хвилину із використанням автомата заряджання та до 2 пострілів на хвилину при ручному заряджанні, довжина ствола – 52 калібри.

Базою під цю САУ виступає шасі Tatra T815-7 6x6, яке має захист від куль калібру 7,62 мм та від уламків снарядів, швидкість ходу по шосе – до 90 км/год, запас ходу – до 600 кілометрів.

Колісна САУ BIA, фото - Konstrukta Defense

По самому тендеру армії Малайзії на придбання самохідної артилерії картина виглядає значно цікавіше. Для початку, малайзійське військо має лише буксирувані гаубиці калібрів 155-мм та 105-мм – 22 одиниці G5 (калібру 155-мм), 100 гаубиць Model 56 та 18 гаубиць LG1 MkIII (калібру 105-мм). В теорії, придбання самохідних артсистем дозволить армії Малайзії підвищити гнучкість своїх артилерійських підрозділів на полі бою.

Але нюанс в тому, що сама Малайзія свій тендер по колісним САУ веде уже кілька років, а результат планує оголосити не раніше наступного року.

Раніше Defense Express розповідав про те, як AGM поставили на Piranha HMC, і вийшла цікава САУ Radhaubitze.

Колісна САУ BIA, фото - Konstrukta Defense
Читайте також: Німці хочуть інтегрувати ЗРК IRIS-T SLM на фрегати F125, і це дуже цікаво