xcounter
#

Скільки часу необхідно для створення вертолітного двигуна нового покоління навіть у союзі провідних розробників

Європейські країни НАТО мають перейти на нові вертольоти на рівні 2040-х років (фото: RAF)
Європейські країни НАТО мають перейти на нові вертольоти на рівні 2040-х років (фото: RAF)
4333

Новий двигун для європейських військових вертольотів нового покоління буде гібридним, але піклування про екологію тут майже ні до чого

Французький Safran та німецький MTU Aero Engines оголосили про створення спільного підприємства, яке має розробити вертолітний двигун нового покоління для проекту Євросоюзу Next Generation Rotorcraft Technologies зі створення нових вертольотів спільними зусиллями європейських компаній.

Зазначимо, що Safran та MTU Aero Engines об'єктивно є провідними двигунобудівними компаніями у світі, доволі часто виступаючи партнерами з іншими гігантами, зокрема з Pratt & Whitney, General Electric та Rolls-Royce. У питанні лише вертолітних двигунів слід відзначити їх участь у створенні MTR390 для ударного вертольота Tiger, RTM322 для NH90 та ряду машин від AgustaWestland.

Читайте також: Чи міг взагалі Пригожин "взяти Москву": які сили необхідні для контролю 12-мільйонного мегаполіса

MTR390 RTM322
MTR390 та RTM322

Й навіть попри доволі значні компетенції обох розробників оголошені строки створення вертолітного двигуна нового покоління дійсно можуть вразити. Зокрема під час Paris Air Show 2023, як повідомляє Breaking Defense, у компаніях оголосили, що лише початковий етап розробки технологій намічений на період 2025-2029 роки. А повномасштабна розробка нового двигуна має початися з 2030 року.

Якщо брати раніше оголошені строки проекту європейського сегмента НАТО Next Generation Rotorcraft Capability, який передбачає створення нових машин для заміни всього поточного парку, то новий двигун має бути готовим на рівні 2035 чи навіть 2040 року. Тобто повний строк розробки нового вертолітного двигуна складає 10-15 років.

Next Generation Rotorcraft Technologies

Зазначається, що новий вертолітний двигун буде включати проривні технології й буде гібридним. З боку Defense Express зазначимо, що перехід на гібридність насправді мало пов'язаний із піклуванням про довкілля, а означає високу енергетику машини з точки зору живлення електронних систем, отримання значно більшої пікової потужності та збільшення ресурсу силової установки загалом. У питанні військової експлуатації до цього додається можливість швидшого запуску силової установки, зниження демаскуючих факторів роботи традиційного теплового двигуна.

Читайте також: Німеччина збільшить кількість зенітних Gepard у ЗСУ більш ніж вдвічі за пів року