xcounter
#

Скільки британці хочуть витратити на свій лазер DragonFire, щоб збивати цілі буквально за безцінь

2946
Лазерна система DragonFire, фото — UK MoD
Лазерна система DragonFire, фото — UK MoD

Велика Британія сьогодні активно просуває розробку різних лазерних систем для потреб свого війська

На початку цього року стало відомо, що британці вперше здійснили постріл зі своєї лазерної системи DragonFire, яка в майбутньому може стати на озброєння як сухопутних сил, так і флоту — і передусім перевагою такого комплексу є вартість пострілу, яка становить менш як 10 фунтів. Водночас тоді ж відзначалося, що цей лазер може поцілити в монету на відстані у 1 км.

Як розповідає видання UK Defense Journal, з 2017 року на цю прискорену програму було інвестовано 100 млн фунтів стерлінгів від міноборони та промисловості; як відзначив міністр оборонних закупівель Джеймс Картлідж, оборонне відомство країни планує й надалі інвестувати в лазерні технології, щоб "забезпечити передові можливості збройних сил".

Читайте також: Чому військових не вразив "лазерний" Stryker, який тестували в Іраку - що про нього говорять в Армії США

Так, за його словами, на програму створення лазерної зброї DragonFire з квітня 2024 до квітня 2027 року — тобто на три роки — буде виділено 350 млн фунтів стерлінгів інвестицій, які мають забезпечити мінімальний потенціал для розгортання цієї системи.

DragonFire
DragonFire

Крім того, варто згадати, що Велика Британія у цьому напрямку готова на дійсно неочікуваний експеримент — передати Україні прототипи цього бойового лазера, і навіть тоді, якщо вони не будуть готові на 100%.

Таким чином, британці матимуть унікальну можливість протестувати свою розробку на реальному полі бою, довести ефективність такої системи, а у разі потреби — за відгуками наших військових внести ті чи інші корективи у розробку.

Раніше Defense Express розповідав, що крім лазера DragonFire, Велика Британія також тестує бойову протидронову "мікрохвильовку" Ealing.

Читайте також: Цього року F-15 мав би літати з лазерною системою SHiELD, але програму вирішили скасувати