xcounter
#

Скільки 155-мм снарядів можуть отримати ЗСУ від Великобританії: плани на 2023 рік та 250 млн фунтів стерлінгів

4115
Процес виробництва боєприпасів у BAE Systems, фото ілюстративне
Процес виробництва боєприпасів у BAE Systems, фото ілюстративне

Підтримка Збройних Сил України артилерійськими снарядами – важлива складова оборонної допомоги від союзників

Велика Британія оголосила про свої плани постачання Україні артилерійських боєприпасів у наступному році – про це йдеться на сайті уряду цієї країни.

Так, 2023 році ця країна має плани з постачання "сотні тисяч артилерійських боєприпасів" у рамках контракту на 250 млн фунтів стерлінгів (або ж близько 304 млн доларів чи 287 млн євро).

Читайте також: Рашисти притягли під Бахмут найпотужнішу артилерію, але ключовий фактор у боєприпасах

Також відомо, що сьогодні, 19 грудня прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак у Латвії має обговорити зі своїми колегами з Об’єднаного експедиційного корпусу питання з протидії російській агресії у Північному та Балтійському регіонах.

155-мм гаубиця m777 артилерійські боєприпаси
Щоб вести вогонь зі своїх 155-мм гаубиць, ЗСУ потрібно більше снарядів від союзників, зокрема і в середньостроковій та довгостроковій перспективах

Зокрема, Сунак буде закликати лідерів Корпусу "підтримувати або перевищити рівень підтримки України" шляхом "смертоносної допомоги, економічної стійкості та політичної підтримки.

Щодо боєприпасів, то такі плани на майбутнє із виробництвом снарядів для України дозволяють висловлювати стриманий оптимізм. Водночас щоб дуже орієнтовно зрозуміти, скільки насправді снарядів "ховається" під контрактом, ми можемо згадати приклад контракту Rheinmetall на 10 тисяч снарядів у розмірі близько 33 млн євро, з якого виходить, що вартість одного становить 3,3 тисячі євро.

Снаряд L15A1 HE
Снаряд L15A1 HE

Таким чином, у доволі "грубому" підрахунку, враховуючи вартість контракту у 287 млн євро, у нас виходить доволі скромні 87 тисяч боєприпасів. Але тут варто пам’ятати, що ці цифри доволі умовні, бо, наприклад, за умови ціни на один снаряд у 2,5 тисячі доларів кількість зростає до майже 115 тисяч.І це – від одної країни, а з урахуванням щоденного використання ЗСУ від 2 до 5 тисяч снарядів цього має вистачити орієнтовно на 20-30 днів артилерійського вогню.

Для прикладу, британський уряд повідомляє, що з лютого країна поставила Україні понад 100 тисяч боєприпасів (відзначається, що "постачання напряму пов’язані з успішними операціями"). Водночас також не варто відхиляти те, що у 2023 році у Великобританії можуть бути укладені додаткові контракти на підтримку ЗСУ артилерійськими снарядами – і не тільки.

Читайте також: Що це за касетні боєприпаси до 155-мм гармат та HIMARS, які Україна досі просить в США