xcounter
#

Символізм Маріуполя, "дерев’яна валюта", орбанівське мавпування путіна: інфорезонанси доби

3976
Символізм Маріуполя, "дерев’яна валюта", орбанівське мавпування путіна: інфорезонанси доби

Доба світу та України – у аналізі від фахівців Центру комунікаційно-контентної безпеки.

Тема Маріуполя залишається світовою. І такими ж мають бути рішення про надання допомоги мирним мешканцям та підтримку оборонців міста. Цю дискурсну лінію Україна зобов’язана підтримувати публічно, шукаючи варіанти порятунку. Маємо захистити символізм захисників міста, адже серед них – 36-та окрема бригада морської піхоти, сформована у 2015 році на базі військових частин, виведених з окупованого Криму. Бійці та командири бригади довели свою гідність оборонців країни, то ж наш обов’язок захистити їхню гідність.

Час для прецедентної солідарності цивілізованої спільноти світу. Туреччина заявила про готовність виділити судна для організації евакуації морем цивільного населення та поранених із заблокованого міста. Цю позицію країни оголосив сьогодні міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, інформує турецька урядова інформагенція Anadolu.

Читайте також: Допомога зброєю від США: чому ЗСУ передають саме дрон Puma та що це за ракети з лазерним наведенням
Путін оголосив "недружніми країнами" всі держави, які заходилися допомагати Україні. Фактично недружнім до Кремля став майже весь демократичний світ.

Проте дружніми до путінського режиму залишаються Сербія та Угорщина. І якщо перша перебуває у сфері впливу досить давно, можна сказати історично, то угорці стали прихильниками путіна відносно недавно – в період перебування при владі прем’єра В. Орбана.

Обидві країни зараз знаходяться у певній політичній турбулентності. Третього квітня у Сербії відбудеться повна зміна влади – пройдуть чергові президентські, позачергові парламентські та місцеві вибори. В Угорщині того ж дня відбудуться вибори до парламенту.

Якщо об’єднаній опозиції ("Об'єднані заради Угорщини"), яку очолює Петер Маркі-Зай, вдасться достукатися до розуму і серця угорського виборця, країна отримає шанс на повернення в лоно європейської демократії. Якщо ні – четверта поспіль перемога «Фідеса» остаточно "зацементує" авторитарний стиль правління В. Орбана, який дедалі більше нагадує путінський. Відносини з росією і "утримання" частини політикуму на "газові" гроші матимуть подальший розвиток. Відтак Угорщина залишиться прихованим адвокатом Кремля у Європейському Союзі і відвертим недругом України.

А ми зараз захищаємо всіх – і дружні до України держави, і недружні, не "відсортовуючи" нікого і закликаючи до єдності і спільної мети: миру на планеті.

Темп дій, швидкість доставки і масштаб допомоги – ось що саме зараз визначає якість майбутнього життя. І не лише українського, а й світового.

В найближчій перспективі найдоцільнішим вбачається активізація зусиль України щодо невідкладного постачання нам вкрай необхідного озброєння, без чого неможлива перемога над глобальним гібридним тероризмом. Зустріч Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ 6–7 квітня могла би вирішити ці питання раз і на весь подальший термін, тобто до завершення війни.

Також серйозним аргументом у боротьбі з агресором, особливо на перемовинах щодо припинення війни, могло б стати екстрене рішення країн НАТО про майбутнє членство України в НАТО. Авжеж, там має бути прописана послідовність, етапність виконання безумовних завдань, відповідна сертифікація виконаного тощо. Та важливим був би сам факт такої перспективи. Це теж би відкрило шлюзи можливостей доставки українцям зброї одночасно з усіх країн НАТО. І це була б вища якість прямої синергетичної солідарності сучасної цивілізаційної епохи.

Рубль застосовується Кремлем як зброя масового знищення економік світу. У всякому разі так виглядають нинішні гіпотетичні перспективи економічних відносин уряду росії та іноземних партнерів. Після оголошення путіним відповідних рішень і указів міжнародний ринок "видихнув" і…продовжив функціонувати в попередньому режимі.

Ніхто з притомних західних партнерів не збирається переходити на "дерев’яну валюту" росії, то ж розрахунки нею можливі лише між Кемерово і Вологдою або деінде на "безкраїх" просторах московії. "Насправді російська економіка занурюється в рецесію та пригнічується через стрімку інфляцію", - відзначають у Мінфіні США.

Цифрові можливості продукування українських товарів інтелектуально-вербального і творчо-креативного плану, який має попит у світі, це реальна перспектива потужного розвитку України. Однак цьому заважають цифрові бар’єри застосування платіжних систем. Тому ідея Мінцифри про пришвидшення заходу в Україну платіжної системи Stripe є ще одним ключем до виходу з економічних незгод та подолання путінізму. Будемо солідаризуватися в справах, що пришвидшують наші спільні перемоги: "Запустили петицію про відкриття для українців міжнародної платіжної системи Stripe".

Світова солідарність. Продовжує звучати потужний голос солідарності об’єднаного світу з Україною. Керівництво ЄС взяло ініціативу розмови з КНР щодо їхньої ролі в ліквідації агресії з боку путінської федерації, що є вельми значущим для нашої спільної перемоги.

Бачимо також конструктивні дії керівництва ЄС щодо пришвидшеного вступу України в ЄС: "ЄС закликав Китай не допомагати росії обходити санкції – фон дер Ляєн", "Зеленський про переговори щодо швидкого вступу України до ЄС: Конкретика є", "Президентка Європарламенту: Україну визнаємо кандидатом на вступ до ЄС офіційно і швидко".

Далі – буде.

Валерій Король, Григорій Любовець, ГО "Центр комунікаційно- контентної безпеки"

Читайте також: Про сакральність, летальну зброю та генеральську зраду