xcounter
#

​Схрон диверсантів? СБУ у центрі Києва виявила арсенал зброї та боєприпасів (відео)

1801
В центрі столиці СБУ виявила арсенал зброї та боєприпасів / Фото: СБУ
В центрі столиці СБУ виявила арсенал зброї та боєприпасів / Фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки України в центрі столиці України, у Печерському районі, виявили схрон зі зброєю та боєприпасами. Його склад нагадує стандартний боєкомплект для диверсанта для проведення силових акцій на чужій території. Подібними схронами під час "холодної війни" шпигуни ГРУ ГШ "засівали" країни Європи. Виявлялись такі тайники українськими контррозвідниками в різні часи і на території України, зокрема – в Криму, Донецькій та Луганській областях

З тайника контррозвідниками було вилучено автомат АКМ-74 з 5 спорядженими магазинами до нього та додатковим запасом у 320 набоїв калібру 5,45x39 мм, протитанковий гранатомет РПГ-22, 4 тротилові шашки загальною вагою 1,2 кг;, майже 1 кг пластиду, 6 гранат Ф-1 та РГД-5 із запалами до них.

СБУ у центрі Києва виявила арсенал зброї та боєприпасів, Defense Express
Співробітники Служби безпеки України в центрі столиці України у Печерському районі виявила схрон зброї та боєприпасів

Озброєння та боєприпаси були приховані в одній з дренажно-штольних систем міста, що належить до об’єктів критичної інфраструктури.

Читайте також: Займались дискредитацією Збройних Сил: СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів

Наразі в СБУ розпочали кримінальне провадження, в межах якого тривають слідчо-оперативні дії для встановлення осіб, які облаштували схрон.

СБУ у центрі Києва виявила арсенал зброї та боєприпасів, Defense Express
Наприкінці листопада 2020 року СБУ також виявила Печерському районі столиці схованку з великою кількістю зброї, боєприпасів та вибухівки у будівлі президії Національної академії аграрних наук / Фото: СБУ

Раніше СБУ виявила схованку з великою кількістю зброї, боєприпасів та вибухівки у будівлі президії Національної академії аграрних наук, яка також розташована у Печерському районі столиці. Тоді "комплект" був подібний до виявленого зараз, але передбачав можливість озброєння декількох диверсантів. Тоді правоохоронці ідентифікували та вилучили 4 РПГ, 2 автомати, майже 40 гранат РГД-5 та Ф-1, декілька пістолетів, 2 артилерійські снаряди та велику кількість набоїв до автоматичної зброї.

Читайте також: Готові зустріти російське ГРУ: СБУ проведе антитерористичні навчання в більшості регіонів України