xcounter
#

Шольц розповів, чи визначився із передачею Україні далекобійних ракет Taurus

2942
Фото — MBDA
Фото — MBDA

Ракети Taurus стали б чудовим "далекобійним" доповненням до Storm Shadow та SCALP-EG у ЗСУ, але поки "зеленого світла" по цьому озброєнню немає

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю телеканалу ZDF сьогодні, 13 серпня, висловив свою позицію щодо передачі ЗСУ далекобійних німецьких крилатих ракет Taurus — і там йдеться про те, що Шольц поки що не визначився з питанням постачання Україні цього озброєння.

Так, канцлер Німеччини не хоче, щоб його квапили з цим питанням: "Як і в минулому, ми завжди будемо дуже ретельно перевіряти кожне рішення: що працює, що має сенс і який може бути наш внесок".

Читайте також: Що це за далекобійні ракети Taurus, які Україна просить в Німеччини
taurus
Ракета Taurus, фото — MBDA

Як кажуть у виданні, Шольц відкинув обвинувачення у нерішучості, і відзначив, що "більшість громадян [Німеччини] вважає правильним, що не на кожен запит про постачання одразу ж надається відповідь "так".

Разом з тим, Шольц підтвердив поширену раніше у ЗМІ інформацію про те, що у випадку передачі ракет Taurus Україні буде розглянуто ймовірність обмеження технічної дальності польоту ракети.

Таким чином, тут можна відзначити, що, з одного боку, Шольц не сказав чіткого "ні" про передачу далекобійних ракет Україні, з іншого — навряд чи питання передачі Taurus вирішиться найближчим часом.

Як Defense Express розповідав раніше, однією з умов передачі ракет Taurus з України може бути синхронне постачання далекобійних ракет ATACMS з США за аналогією як це було, наприклад, з танками Leopard та Abrams.

Крім того, актуальним залишається питання й про те, а скільки ж всього боєздатних ракет Taurus зараз є в активі німецького війська з усіх 600 ракет, що були замовлені у 2002 році.

Бо, наприклад, раніше депутат ХДС Родеріх Кізеветтер повідомляв, що всього повітряні сили Німеччини мають 150 ракет в льотному стані, водночас днями німецькі ЗМІ називали кількість у 300 ракет, які нібито пройшли ремонт і є боєздатними, але й навіть за такої кількості Німеччина згодом цілком може сказати, що ці ракети "потрібні їй самій".

Читайте також: Вигляд пускових ПКР Harpoon ВМСУ досі секрет навіть для офіційних відео