xcounter
#

Що, куди та скільки: куди приткнути БМПТ "Терминатор" (частина 2)

6382
Що, куди та скільки: куди приткнути БМПТ "Терминатор" (частина 2)

БМПТ створювалася у СРСР, а потім у Росії вже 35 років, але вона була прийнята на озброєння лише у 2018 році, причому МО РФ замовило лише 12 одиниць. Ще 10 закупив Казахстан та 300 – Алжир, але це експортні замовлення. У чому ж причина такої ситуації?

Потреба у БМПТ завжди існувала (та існує), й штурмові гармати, що виконували їх функції, активно воювали у Другій світовій війні. Після цієї війни, у локальних війнах в Афганістані та Чечні, СРСР та Росія також відчували потребу у БМПТ. Вони навіть розроблялися, але так й не надійшли у війська.

Причин для цього декілька. Істотну роль зіграли проблеми фінансування розробок – іноді воно у силу економічних та політичних проблем країни взагалі припинялося, тож КБ вели роботи за свої кошти. Також МО неодноразово закривало проєкти.

Читайте також: САУ Dana-M2 в Україні: унікальне детальне відео з випробувань нової зброї, оцінки військових та промисловців

Хоча ЧТЗ та УВЗ дуже бажали та бажають виробляти БМПТ для ЗС Росії та активно це лобіюють, але у МО та ГШ завжди існувала потужна опозиція "консерваторів", які опираються впровадженню БМПТ.

А прийняття їх на озброєння та можлива закупівля невеликої партії експерти пояснюють необхідністю мати деяку кількість БМПТ у військах, щоб полегшити укладення очікуваних експортних контрактів. Втім, у ГШ є також "новатори" на чолі з його начальником В. Герасимовим, які наполягають на впровадженні БМПТ.

Інша перешкода полягає у тому, що "Терминатор" у сучасному вигляді має не лише низку переваг (сучасну СУВ та системи розвідки, спостереження, цілевказівки, багатоканальне гарматно-кулеметне та гранатометне озброєння, великі боєкомплекти гармат, товсту броню корпусу), але й багато недоліків (малий калібр гармат та гранатометів, малі кути наведення модуля озброєння та гранатометних установок, слабке бронювання модуля озброєння, зокрема кожухів ПТКР, малий боєкомплект ПТКР, відсутність КАЗ, відсутність РЛС, що не дозволить ефективно використати БМПТ для ППО, відсутність піхоти, а головне – високу вартість БМПТ на базі Т-90А – понад $5 млн). Низку недоліків БМПТ було виявлено також на навчаннях "Кавказ-2020".

БМПТ
Озброєння БМПТ

Тому наразі надходять пропозиції щодо замовлення спрощеної та дешевшої версії БМПТ на базі Т-72 з меншою кількістю функцій або ж взагалі відмови від замовлення БМПТ на базі Т-90 та Т-72 й створення її на базі перспективної платформи "Армата". Останнє рішення забезпечить впровадження значно ефективнішої БМПТ (з 57-мм гарматою, товстою бронею, КАЗ тощо), але відсуне її надходження у війська.

Юрій БАРАШ, спеціально для Defense Express

Перша частина матеріалу про БМПТ "Терминатор" – за посиланням.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти