xcounter
#

Ще один фрегат відправився збивати ракети та дрони єменських хуситів

2473
На передньому плані — фрегат Iver Huitfeldt, фото — U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet/Chief Mass Communication Specialist America A. Henry
На передньому плані — фрегат Iver Huitfeldt, фото — U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet/Chief Mass Communication Specialist America A. Henry

Він візьме участь в оборонній операції Prosperity Guardian​, яка стартувала у грудні 2023 року

Данія у рамках операції міжнародної морської коаліції у Червоному морі відправляє в регіон свій фрегат протиповітряної оборони Iver Huitfeldt для укріплення морської безпеки — також очікується, що корабель братиме участь у майбутній військово-морській місії Європейського Союзу в цьому районі, як відзначає у своєму пресрелізі міністерство оборони країни.

Йдеться про участь корабля в міжнародній військовій операції Prosperity Guardian, яка була оголошена Сполученими Штатами у грудні минулого року і має на меті захист цивільного судноплавства від атак хуситів. Як повідомляють в міноборони Данії, їхній корабель відправився в Суецький канал вчора, 29 січня, водночас приєднатися до операції він має після погодження парламенту на це — очікується, що це має відбутися 6 лютого.

Читайте також: Швеція та Данія мають різні варіанти CV90, і це може бути важливим для ЗСУ

"Напад хуситів на міжнародне судноплавство і, відповідно, на безпеку у міжнародних водах викликає глибоку тривогу і є серйозною загрозою міжнародному світовому порядку", — відзначив очільник оборонного відомства Данії Троельс Лунд Поульсен, стверджуючи, що Данія зацікавлена у забезпеченні безпеки на морі і що рішення відправити фрегат у Червоне море повинно отримати широку підтримку у парламенті.

Як заявив генеральний директор асоціації Danske Rederier Енн Х. Стеффсенсен, "жорстокі напади хуситів зовсім неприйнятні й тому я неймовірно пишаюся тим, що Данія як велика морська держава, бере на себе провідну роль і здійснює свій внесок у захист моряків і права на вільне судноплавство.

Крім того, що Данія бере участь в оборонній операції Prosperity Guardian, вона також надає офіцера для участі у наступальній операції, яку очолює США і у рамках якої вже було завдано низку ударів по військових об’єктах єменських хуситів.

Нагадаємо, що фрегати класу Iver Huitfeldt становлять собою серію з трьох кораблів військово-морських сил Данії. Оснащені радарами SMART-L (забезпечує огляд на великі відстані) та APAR для високоточного відстежування цілі і наведення ракет. Основні засоби протиповітряної оборони це зенітніракети ESSM та SM-2 IIIA.

Читайте також: Невже знищити військовий потенціал єменських хуситів так складно, що у США кажуть про тривалу кампанію