xcounter
#

Розробники системи "Дзвін-АС" звернулись до Президента: просять не допустити зриву програми

2439
Розробка цієї системи відбувалась за постійного недофінансування від Міноборони як Замовника робіт
Розробка цієї системи відбувалась за постійного недофінансування від Міноборони як Замовника робіт

В протилежному випадку наші війська залишаться без сучасної автоматизованої системи управління війська, а обороноздатність України зазнає непоправної шкоди

Компанія "Еверест" надіслала листа до Президента України Володимира Зеленського із проханням, аби він як Верховний Головнокомандувач повпливав на ситуацію, що склалась навколо робіт по автоматизованій системі управління військами "Дзвін-АС".

Про це Defence Express розповів Юрій Пастухов, директор компанії "Еверест". Текст цього листа листа є у розпорядженні нашої редакції.

Читайте також: Припинення автоматизації ЗСУ - це саботаж: пряма мова розробника АСУВ "Дзвін" (відео)

Зокрема, як наголосила компанія "Еверест" у своєму листі, вона як Виконавець ДКР за проектом "Дзвін-АС" повністю та успішно провела усі роботи по дослідному зразку автоматизованої системи управління військами.

Ця АСУ гідно показала під час низки різного роду навчань, що відбулись протягом 2018 – 2021 року.

Більш того – три вироби, виготовлені в рамках цієї ДКР, "мають експертні висновки, і вже на даний час могли би використовуватись та обробляти інформацію з обмеженим доступом".

Хоча усі етапи цієї ДКР "Еверест" виконував за умов постійного недофінансування від Замовника робіт в особі Міноборони.

Автоматизація управління - один з засобів підвищення боєздатності Збройних Сил України

Аудиторський звіт, за яким службовці Міноборони звинуватили "Еверест" у начебто розтраті бюджетних коштів та непридатності системи "Дзвін-АС" до використання, має ознаки "службової недбалості, перевищення повноважень, викривлення фактів та порушення режиму збереження службової інформації".

На даний момент, Міноборони України повністю зупинило фінансування ДКР "Дзвін-АС". Через це "Еверест" був вимушений подати до суду на МОУ, оскільки воно як Замовник по суті відмовилось виконувати свої зобов’язання.

АСУВ "Дзвін" було використано на десятках навчань, але тільки на деякі з них допустили ЗМІ

"Шановний пане Верховний Головнокомандувач! Просимо Вас не допустити зриву ДКР, шифр "Дзвін-АС", у яку державною уже вкладено (…) млн грн.

За ці кошти вже створений дослідний зразок АСУ у повній відповідності до Державного контракту та Тактико-технічного завдання. Дана система управління допоможе суттєво підвищити ефективність застосування Збройних Сил України і забезпечити безперервне управління військами", - так завершила компанія "Еверест" своє звернення до Президента України Володимира Зеленського як Верховного Головнокомандувача.

Наш противник РФ робить широку ставку на застосування "штучного інтелекту" та автоматизованих систем управління військами в тому числі й для війни проти України
Читайте також: Профспілка Заводу імені Малишева вимагає звільнити гендиректора підприємства: колектив пояснив причини