xcounter
#

Розкрито масштаби виробництва та інші деталі про "зуби дракона", якими РФ всюди "бетонує" свою оборону

12506
Розкрито масштаби виробництва та інші деталі про "зуби дракона", якими РФ всюди "бетонує" свою оборону

Білорусь активно допомагає РФ будувати нові "лінії оборони", а саме – постачає так звані "пірамідки "Вагнера"

Російське окупаційне військо активно будує нові лінії оборони як неподалік фронту, так і далеко за нею – одним з обов’язкових атрибутів таких ліній є так звані "пірамідки "Вагнера" або "зуби дракона" – бетонні пірамідки-укріплення часів Другої світової війни, які були помічені вже і як на території РФ у Бєлгородській області, так і в тимчасово окупованому Криму. Водночас видання MotolkoHelp опублікувало масштабне розслідування про те, хто і в яких масштабах допомагає РФ створювати ці пірамідки.

крим
Оборонні укріплення рашистів у Криму

Як зазначається, Білорусь бере активну участь у постачанні РФ "зубів дракона" – у листопаді-грудні 2022 року одразу низка білоруських підприємств виготовляла ці пірамідки і відправляла вже у РФ.

Читайте також: РФ боїться повторення історії Кримської війни: "пірамідки Вагнера" помічені під Євпаторією

За даними видання, "пірамідки "Вагнера" виготовляються щонайменше на шести підприємствах – ОАО "Гомельжелезобетон"; ООО "ГомельГрааль"; ОАО "Чаусский завод ЖБИ"; СЖБ №3 г. Витебска ОАО "Кричевцементношифер"; ООО "Лотос"; Хойникский завод ЖБИ Филиал ОАО "Мозырский домостроительный комбинат".

Ці підприємства зазвичай не "афішують" про те, що виготовляють ці залізобетонні укріплення. Окрім одного – у ООО "ГомельГрааль" на сайті можна знайти такий собі "протитанковий конус".

Відомо, що загалом білоруські підприємства отримали замовлення на виготовлення близько 20000-30000 одиниць таких "пірамідок", зокрема той же ООО "ГомельГрааль" виготовляє до 100 одиниць на добу або ж до 3000 на місяць.

Окремо відзначається про, так би мовити, "ТТХ" цих "зубів дракона" – як стверджується, для виробництва використовується спеціальний бетон марки M400 чи M550, доволі міцний та довговічний.

пірамідки вагнера
Креслення "пірамідок "Вагнера", фото ілюстративне, джерело: motolko.help

Висота такої пірамідки – 1,3 метра, точніше 1306 мм, довжина ребра – 1,6 метра, вага – 1200 кг. Ці точні дані відомі завдяки оприлюдненим виробничим кресленням цих "протитанкових тетраедрів".

Як відомо виданню, наразі один з кінцевих пунктів, куди постачають ці "пірамідки" – це Брянська область, де також будуються укріплені "лінії оборони", на кшталт тих, що є в Бєлгородській області чи в тимчасово окупованому Криму. Втім не виключено, що це лише один з пунктів, для яких білоруські підприємства виготовляють "зуби дракона".

Читайте також: Рашисти зводять "лінію Вагнера" вже у Бєлгородській області - чи можуть стати білі пірамідки реальною лінією оборони