xcounter
#

У штопор: як польські МіГ-29 стали заручниками українського ДБР

Розкрадання на авіазаводі "Укроборонпрому" зачепило ВПС Польщі
У штопор: як польські МіГ-29 стали заручниками українського ДБР
10376

Агенція Defense Express вже повідомляла про розкрадання бойової авіаційної техніки у Львові. Але ця історія, як виявилось, має продовження міжнародного масштабу.

Нагадаємо суть справи . Львівський державний авіаційний ремонтний завод (ЛДАРЗ), що входить до складу ДК "Укроборонпром", отримав від ВПС України один літак МіГ-29 для ремонту та модернізації у версію МіГ-29МУ1.

Цей літак з бортовим номером 26 прилетів до Львова 18 лютого 2020 р., і вже на стадії розбирання його розікрали. 27 лютого 2020 р. він був розукомплектований і позбувся блоків управління системами. Вкрали більше 20 блоків.

Читайте також: Через розкрадання в "Укроборонпромі" Повітряні сили не зможуть отримати модернізований МіГ-29
МіГ-29
Винищувач МіГ-29

Аналогічні блоки були викрадені і з інших винищувачів МіГ-29, що знаходились на території комендатури біля підприємства.

Тепер правоохоронці ведуть справу щодо розкрадання вузлів та агрегатів до цих літаків. Нею займається Львівське територіальне управління Державного бюро розслідувань.

Його працівники долучили до справи документи та майно підприємства, які, на думку слідчих, мають безпосереднє відношення до цієї гучної і малоприємної для заводу історії.

Коли саме буде завершене слідство - достеменно невідомо. А відтак, процес ремонту та модернізації МіГ-29 до Повітряних сил ЗСУ поставлено на паузу. Можливо, на досить тривалу.

Але, здається, через львівську крадіжку боєздатних літаків не дорахуються і Повітряні сили Війська сусідньої Польщі.

Виявляється, що слідчі Львівського територіального управління Державного бюро розслідувань долучили до справи і майно, яке належить не ЛДАРЗ, а є власністю іноземного замовника. А саме — польської компанії, яка відповідає за ремонт авіаційної техніки перед Міністерством національної оборони Польщі.

Через львівську крадіжку боєздатних літаків не дорахуються і Повітряні сили армії Польщі...

Можна припустити, що йдеться про вузли та агрегати до МіГ-29, які стоять на оснащенні ВПС Польщі. У кінці 2003 року Німеччина продала 22 МіГ-29 польським Військово-Повітряним силам в за символічною ціною 1,00 євро за кожен. Але Польщі потім довелося витратити близько 43 мільйонів євро на ремонт та модернізацію літаків.

Ремонт польських МіГ-29 відбувається з залученням українських підприємств.

Й досьогодні ремонт польських літаків відбувається з залученням українських підприємств. Львівський державний авіаційний ремонтний завод - єдине в Україні підприємство, яке здатне ремонтувати та модернізувати МіГ-29 за всіма необхідними напрямками та вимогами.

Тож експортні контракти дозволяють підприємству виживати в умовах, коли обсяги ремонту та модернізації МіГ-29 для ВПС України є значно меншими, аніж реальний потенціал підприємства.

Але тепер є ризик, що статус ЛДАРЗ як надійного партнера в очах поляків може дещо потьмяніти. За інформацію Defense Express, на території Польщі найближчим часом заплановане військове приймання відремонтованих літаків представниками Міністерства національної оборони республіки Польща.

Але цей план вже летить шкереберть. І полякам залишається хіба що запитувати у львів’ян про причину затримки з виконанням зовнішньоекономічного контракту.

А керівництво ЛДАРЗ пише листи до місцевого управління ДБР з проханням повідомити про можливі терміни повернення вилученого майна.

І переконувати слідчих у тому, що "зважаючи на вищенаведене, подальша затримка авіаційного майна неминуче призведе до зриву виконання підприємством своїх договірних зобов’язань. Окрім прямих матеріальних збитків, львівське підприємство понесе і значні репутаційні втрати".

Тож чи будуть польські МіГ-29 виконувати фігури вищого пілотажу, тепер залежить від українського ДБР. Ось така мертва петля вийшла…

Читайте також: Болгарія розраховує продати свої МіГ-29