xcounter
#

Розбився черговий російський фронтовий бомбардувальник Су-34: хронологія російських катастроф

1244
Фронтовий бомбардувальник Су-34 ВС РФ
Фронтовий бомбардувальник Су-34 ВС РФ

Попередньою причиною катастрофи називають технічну несправність

Надзвуковий фронтовий бомбардувальник Су-34 (який власне росіяни чомусь називають винищувач-бомбардувальник) ВС РФ розбився під час планового навчально-тренувального польоту в Хабаровському краї.

Як повідомили в прес-службі Східного військового округу, льотчики встигли катапультуватися й були евакуйовані на аеродром базування.

Читайте також: ​МиГ-29UPG виробництва Росії розбився в Індії: опубліковано відео з місця катастрофи
Су-34
Фронтовий бомбардувальник Су-34 ВС РФ

Уточнюється, що політ проводився без боєкомплекту. Крах літака не викликав руйнувань на землі.

"Попередня причина (катастрофи) - відмова техніки", - повідомив співрозмовник одного з російських ЗМІ в силових структурах.

Нагадаємо, у вересні під час тренувань у тверській області російський винищувач Су-30М2 був ненавмисно збитий вогнем з 30-мм бортової гармати винищувача Су-35С. А дещо раніше, у серпні ц.р., в Краснодарському краї під час планового навчального польоту впав навчально-тренувальний літак L-39.

Своєю чергою, у березні 2020 року за один день сталося одразу дві катастрофи - під час планового тренувального польоту в Краснодарському краї розбився навчально-бойовий літак L-39, а над Чорним морем зник з радарів багатоцільовий винищував Су-27, який виконував плановий політ. В обох випадках пілоти загинули.

Су-27СМ
Су-27СМ ВКС РФ. Літак саме цієї моделі впав в Чорне море

Також варто нагадати, що у січні минулого року під час навчально-тренувального польоту над акваторією Японського моря зіткнулися два фронтових бомбардувальники Су-34. З чотирьох пілотів тоді вдалося врятувати лише одного.

Су-34
Пошкодження Су-34 після зіткнення з іншим фронтовим бомбардувальником у вересні 2019 року

Схожий випадок стався 6 вересня 2019 року, коли над Липецькою областю зіткнулися в небі інші два бомбардувальники Су-34, що сталося через помилки льотчиків (як повідомляють окремі джерела обидва випадки зіткнення сталися саме через те, що пілоти чомусь думають, що Су-34 це винищувач, а не бомбардувальник). Після інциденту екіпажі змогли посадити обидва літаки на аеродром, але один з них отримав дуже значні пошкодження.

Су-34
Потерпілий аварію фронтовий бомбардувальник Су-34 (бортовий номер "28 червоний", реєстраційний номер RF-95067) зі складу 47-го окремого змішаного авіаційного полку 105-ї змішаної авіаційної дивізії 1-го командування ВПС і ППО Росії. Бутурлиновка (Воронезька область), 04.06.2015

Ще дві аварії сталися з Су-34 у липні 2018 та червні 2015 років. В обох випадках бомбардувальники викотилися за межи злітної смуги після посадки через несправність парашутної системи.

Читайте також: В Росії вдруге за тиждень розбився Мі-8: є загиблі