xcounter
#

Роботи і 3D-принтер: як Канада допомагала Україні готувати саперів (фото)

266
Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ
Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ

За останні кілька років Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ отримав від Уряду Канади технічної допомоги загальною вартістю у понад 50 мільйонів гривень

Спочатку канадські партнери забезпечили українських саперів роботизованими системами TALON IV покоління та іншими зразками новітнього обладнання. При цьому вони забезпечували гарантійне сервісне обслуговування цих комплексів та навчали українських операторів (в майбутньому інструкторів).

Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ

У 2019 році розпочато новий етап співробітництва в межах більш широкої програми міжнародної технічної допомоги за фінансування Уряду Канади, у співпраці та координації з Офісом Управління ООН з обслуговування проєктів в Україні (UNOPS).В рамках впровадження цієї програми вже проведено 7 етапів.

Читайте також: Курсанти Військової академії ЗСУ навчаються знищувати бронетехніку противника на сучасних тренажерах ПТРК (фото)

Зокрема, восени 2019-го, упродовж вересня-жовтня, Центр розмінування отримав першу партію технічної допомоги, яку закупили фахівці UNOPS – 20 комплектів засобів пошуку вибухонебезпечних предметів (ВНП) типу Vallon (VMC-1). У листопаді 2019-го українські сапери отримали й нові портативні цифрові рентгенівські системи для термінового виявлення та аналізу підозрілих предметів Flat Scan 2. Водночас було розпочато заходи з підготовки в Центрі розмінування власних фахівців з обслуговування та ремонту роботизованих систем типу TALON.

Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ

У грудні 2019 року до військової частини було передано нову партію спеціального обладнання – 15 комплектів наборів гачків, кріплень та карабінів для розмінування, зокрема, великі набори, набори затискачів, набори для доступу до будівель та автомобілів, триноги.

Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ

У січні 2020 року було проведено короткотерміновий курс щодо підготовки вітчизняних фахівців із ремонту та обслуговування роботизованих комплексів TALON, а також передано для потреб ЗС України партію комплектувального обладнання для ремонту та обслуговування роботизованих систем, кілька нових систем і 3D-принтер.

Центр розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ

У лютому 2020-го Центр розмінування отримав партію ІТ-обладнання (персональні комп’ютери, багатофункціональний пристрій, систему віртуальної реальності, інтерактивну дошку, короткофокусний проєктор), а в березні-квітні – 15 комплектів захисного спорядження сапера EOD-9 із запасними частинами та наборами для ремонту, автомобіль.

Читайте також: ​Фахівці з підготовки до ведення бою в місті поповнили лави Сухопутних військ ЗСУ