xcounter
#

РФ проводить військові навчання у Калінінграді із танками, авіацією та кораблями: але це більше схоже на страх перед НАТО

РФ проводить військові навчання у Калінінграді із танками, авіацією та кораблями: але це більше схоже на страх перед НАТО
4328

Оборона Калінінграда спирається на 11-ий армійський корпус РФ, який у вересні втратив понад 50% особового складу

К Міноборони РФ оголосили, що почали проведення комплексного навчання у Калінінградській області - анклаві посеред країн НАТО на Балтійському морі. Навчання проходять у 11-у армійському корпусі РФ, який дислокується у цьому анклаві та передбачають підняття по тривозі, висування у відповідні райони та бойові стрільби.

Повідомляється, що "у межах навчань із залученням загалом понад 1,5 тисячі військовослужбовців та понад 100 одиниць озброєння та військової техніки, відпрацюють дії особового складу під час підйому по тривозі, підготовки техніки до виходу з парків та висування в райони зосередження... та проведуть стрільби по мішенях, що імітують гусеничну, колісну техніку та живу силу умовного супротивника".

Читайте також: Всі теорії чому Німеччина "стриножила" танки Leopard 2 для України: від остраху перед РФ до втрати позицій на ринку зброї

А разом із сухопутними підрозділами, які мають відпрацювати знищення бронетехніки противника, будуть діяти морська авіація та розрахунки ППО на кораблях. І з огляду на сценарій навчань на Балтійському флоті відпрацюють саме оборону, а не наступальні дії. Бо мова йде про класичний сценарій, коли необхідно відбивати атаку противника.

армія рф

Ця позиція доволі сильно відрізняється від цілого ряду навчань, коли ще у 2020 році РФ проводила навчання із десантних операцій у Калінінграді у межах навчань "Океанський щит". Тоді РФ залучила одразу три великих десантних кораблі, та кораблі на повітряній подушці, а морське угрупування налічувало 20 кораблів.

У 2021 році РФ також відпрацювало у межах навчань "Запад" повітряний десант і у фантазії російського командування це виглядало, як те, що винищувальна авіація Балтійського флоту завойовує перевагу у повітрі, а бомбардувальна - "вичищає" плацдарм для десантників. Паралельно з цим йшла висадка й морської піхоти.

Запад-21
Елемент навчання "Запад-21"

Але вже у 2022 році навчання різко змістились на оборону. Зокрема у червні пройшли навчання флоту з оборони комунікацій та баз. Вони повторились у грудні, коли російські кораблі вже тренувались відбивати повітряний напад, протидіяти кораблям противника спільно з комплексами берегової оборони, захищати пункти базування від диверсійно-розвідувальних груп.

Загалом питання оборони Калінінграда для РФ може стати, у теорії, доволі проблемним питанням само по собі. Зокрема загальна кількість військ у цьому анклаві взагалі є величезним питанням через те, що 11-у армійський корпус РФ, який налічував близько 12 тисяч осіб, був кинутий проти України.

А, як повідомляв, Генштаб ЗСУ у вересні: "під час відступу окупантів з Харківської області, підрозділи 11-го армійського корпусу зі складу Балтійського флоту ЗС РФ втратили понад 50% особового складу та понад 200 одиниць військової техніки".

Читайте також: Хто має на озброєнні цікаві легкі штурмовики L-159, і скільки знадобилось на їх модернізацію