xcounter
#

РФ намагалася збивати наші БПЛА із Ми-28, але наскільки це ефективно

2819
Російські Ми-28, ілюстративне фото довоєнних часів
Російські Ми-28, ілюстративне фото довоєнних часів

Характеристики цієї машини дають подібну опцію, але наскільки "вдало" про це згадали окупанти

Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало відео про те, як росіяни намагались збити наш розвідувальний безпілотник, що діяв біля мису Тарханкут в тимчасово окупованому Криму. Зазначається, що окупанти намагались застосувати два вертольоти та один літак, щоб збити наш дрон, але в них нічого не вийшло. На кадрах ми можемо побачити лише гелікоптери, і тут цікавим є те, що на кадрах ми бачимо саме Ми-28, один з яких ймовірно намагався обстріляти наш безпілотник із бортової 30-мм гармати 2А42.

На жаль, рівень чіткості цього відео не дозволяє побачити, яке ще бойове навантаження могли нести ці вертольоти, і наскільки це озброєння теж могло би бути ефективним при атаці на БПЛА.

Читайте також: Удар по аеродрому під Псковом: у ГУР оголосили деталі, від яких волосся стає дибки

Водночас цікаво, що і самі російські пропагандисти уже заявляють також про використання Ми-28 як засобу можливого перехоплення нашого БПЛА. Щоправда, вони при цьому оперують лише одним епізодом, який начебто мав місце кілька днів тому в небі над Орловською областю РФ.

І тут вони кажуть, що для збиття невідомого "українського дрона" був використаний взагалі рідкісний Ми-28НМ, яких в росіян може бути не більше десяти, і котрі відрізняються можливістю запускати керовані ракети ЛМУР ("Изделие 305") з дальністю пуску до 15 км.

Рашистський Ми-28НМ з ракетою ЛМУР, ілюстративне фото довоєнних часів

Як стверджують самі російські джерела, в наборі озброєння Ми-28 можуть бути засоби для полювання на малорозмірні повітряні цілі – передбачається можливість підвіски "Игла-В" для використання в режимі "повітря-повітря". Що в свою чергу може бути відсилкою до спроб часів СРСР, коли після знаменитого прильоту Матіуса Руста на "Красную площадь" в Москві почались експерименти з підвіскою Р-60 на ударні Ми-24, котрі таким чином мали би виконувати роль перехоплювачів малорозмірних повітряних цілей.

Але чому в згаданому вище епізоді, який продемонстрував ГУР, російські окупанти на Ми-28 намагались стріляти по нашому БПЛА ймовірно саме з гармати 2А42, а не з іншого типу озброєння – тут питання лишається відкритим.

Російський Ми-28Н, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Виведення РФ з Курильських островів С-300В: чому мова йде не лише про засоби ППО