xcounter
#

РФ хоче "налякати" Київ своїми гелікоптерами Ка-52 та танками Т-80БВМ в Білорусі поблизу кордону з Україною

8063
Російські танки Т-80БВМ
Російські танки Т-80БВМ

Ймовірна мета таких "маневрів" – тримати в напрузі Збройні Сили України, зберігаючи ймовірність потенційної загрози нападу на Київ

У соцмережах з’явилися чергові відео, які фіксують переміщення та зосередження російської військової техніки поблизу кордонів України. Так, цього разу в зону уваги польського порталу Defence24 потрапили російські ударні гелікоптери Ка-52 "Аллигатор" та модернізовані танки Т-80БВМ.

Читайте також: Збройні Сили України демонстративно готують до бою гігантські САУ 2С7 "Піон"

Зазначається, що гелікоптер Ка-52 фіксувався у Калініковичському районі Гомельської області на півдні Білорусі (йдеться як мінімум про декілька десятків машин цього типу). Гелікоптери здійснювали інтенсивні польоти з посадками в польових умовах разом з ударними гелікоптерами Мі-24, а також багатоцільовими гелікоптерами Мі-8.

Ка-52 гелікоптери
Розвідувально-ударні гелікоптери Ка-52

Разом з тим, у районі сусіднього міста Мозирь на відкритій місцевості рухалися танки Т-80БВМ, ймовірно, зі складу 64-ї окремої мотострілецької бригади Хабаровського краю, що входить до складу Західного військового округу.

У джерелі ці танки помилково назвали Т-72Б3

У польському виданні підкреслюють, що ця аеромобільна та бронетанкова група розташована у декількох десятках кілометрів поблизу кордону з Україною та приблизно у 250 км від самого Києва.

Ймовірно, задача цих військ – відвертання уваги Збройних Сил України від східного напрямку за рахунок збереження потенційної загрози нападу на столицю країни.

Т-80 морської піхоти ВМСУ
Т-80 морської піхоти ВМСУ тренуються громити десант РФ, жовтень 2022 року

Також зазначається, що під час білорусько-російських військових навчань "Запад-2021" інтенсивно відпрацьовувалося використання тактичного повітряного десанту за участі декількох десятків гелікоптерів. Крім того, десант РФ регулярно відпрацьовує взаємодію з бронетанковими підрозділами для завдання швидких та сильних ударів по противнику.

БМПТ
БМПТ "Терминатор" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Раніше стало відомо, що Армія РФ перекинула до кордону з Україною БМПТ "Термінатор" – схоже, Кремль готується "обкатати" на Донбасі ще один зразок своєї "чудо-зброї".

Читайте також: РФ почала втрачати доступ до технологій виробництва БПЛА із-за нових санкцій Заходу