xcounter
#

Проєкт SMX31E: яким буде підводний човен майбутнього (відео)

3796
Проєкт SMX31E: яким буде підводний човен майбутнього (відео)

Французька Naval Group представила концепцію нового повністю електричного підводного човна

Два роки тому на виставці Euronaval 2018 компанія Naval Group представила концепт підводного човна майбутнього під назвою SMX31. Його конструкція була дуже радикальною і своєю формою нагадувала кита чи кашалота.

Naval Group концепція підводного човна
Представлена Naval Group у 2018 концепція підводного човна майбутнього була аж надто нереалістичною

Разом з тим, на цифровій виставці Euronaval 2020 замість нового концептуального підводного човна у Naval Group вирішили продемонструвати модернізовану версію SMX31Е. Вона була реалістичнішою та точнішою і найкраще показує те, яким може бути підводний човен майбутнього.

Читайте також: ВМФ США буде використовувати безпілотні кораблі для пошуку і знищення підводних човнів противника

Новий підводний човен тоннажністю у 3200 тонн матиме довжину корпуса близько 80 метрів. На озброєнні човна – крилаті ракети, торпеди F21, протикорабельні ракети та різні безпілотні системи. Щодо останніх то, наприклад, нещодавно у США застосували БПЛА для доставки вантажу на атомну субмарину з балістичними ракетами.

Підводний човен SMX31Е
Конструкція SMX31Е відрізняється від сучасних підводних човнів

Зауважимо, що в попередній версії підводного човна передбачалося розташування 46 одиниць зброї, тоді як в оновленій цю кількість зменшили до більш реальної – 24.

Попри солідні розміри, екіпаж SMX31Е складатиметься усього з 15 моряків та офіцерів. Це пов’язано з тим, що у Naval Group прогнозують високий рівень автоматизації для майбутніх підводних човнів.

Більшість ідей, розроблених для SMX31E, можуть найближчими роками бути адаптовані до існуючих підводних човнів, ймовірніше, сімейства Barracuda, а також до нових підводних човнів, які будуть спроєктовані Naval Group.

Підводний човен
Майбутні підводні човни будуть інтегровані у військово-морські кооперативні мережі

Важливу частину підводного човна становитимуть літій-іонні батареї. Розташовані всередині та ззовні міцного корпусу, вони можуть бути легко замінені чи модернізовані.

Батареї повністю електричного підводного човна SMX31E мають виробляти достатньо енергії для більш ніж 60 днів роботи зі швидкістю 5 вузлів та понад 30 днів зі швидкістю 8 вузлів. Таким чином, SMX31E зможе виконувати підводні місії стільки ж часу, скільки й сучасний атомний підводний човен.

Читайте також: Контроль за морем: якою має бути українська система висвітлення надводної та підводної обстановки