xcounter
#

Проєкт підводного робота Manta Ray: складна проблема без універсального рішення

Проєкт підводного робота Manta Ray: складна проблема без універсального рішення
1033

Системи на кшталт Manta Ray полегшать роботу традиційним суднам та зменшать навантаження на порти

Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) обрало трьох основних підрядників для програми розробки безпілотних підводних апаратів Manta Ray після завершення першої фази проєкту.

Йдеться про компанії Northrop Grumman Systems, Martin Defense Group (раніше Navatek) і Metron. Згідно з умовами контрактів, перші дві компанії будуть займатися розробкою проєктів підводних апаратів, а третя – розробкою підсистеми збору енергії.

Читайте також: Підводні човни та гелікоптери: Австралія відмовляється від послуг європейських виробників зброї
Безпілотний робот
Один з рендерів безпілотного підводного апарату у рамках проєкту Manta Ray

Ці роботи будуть проведені у рамках другої фази проєкту, за результатами якої компанії можуть отримати контракти на виробництво повнофункціональних прототипів.

Як стверджують у пресслужбі DARPA, проєкт Manta Ray передбачає розробку безпілотного підводного апарата, що буде працювати протягом тривалого періоду без необхідності у матеріально-технічній підтримці чи технічному обслуговуванні на місці.

Підводний човен
Безпілотні підводні роботи будуть діяти як самостійно, так і разом з підводними човнами

Цей проєкт також спрямований на розв’язання важливих задач, що стосуються нових методів управління енергоспоживанням, надійності підводних роботів, контролю корозії, навігації, уникнення підводних зіткнень тощо.

За словами Кайла Вернера, керівника програми Manta Ray, кожна компанія, залучена до проєкту, має унікальний підхід до розв’язання питань витривалості підводних роботів. "Ми вирішуємо складну проблему, не маючи чіткого універсального рішення", – стверджує він.

Зрештою, системи на кшталт Manta Ray збільшать традиційним суднам свободу дій та одночасно полегшать навантаження на традиційні порти обслуговування.

Підводний човен безпілотник
У США намагаються урізноманітнити використання безпілотних технологій для посилення власного флоту

Отже, безпілотні продовжують опановувати ще й підводний простір – при чому користь військовому флоту можуть принести як підводні роботи, так і більш звичні дрони. Так, як раніше розповідав Defense Express, ВМФ США хоче, щоб підводні човни знаходили ворожі кораблі за допомогою розвідувальних безпілотників, які будуть запускатися безпосередньо з субмарини.

Або ж використовувати ті самі безпілотники для того, щоб стежити за підводними човнами.

Безпілотник MQ-9B
Концепт безпілотника MQ-9B SeaGuardian, що випускає гідроакустичні буї

Так, ВМС США і General Atomics у листопаді провели випробування з безпілотником MQ-9A Block V Reaper, який відстежував зімітовану підводну ціль на випробувальному полігоні ВМС США у Тихому океані.

За словами підрядника, це перший випадок, коли безпілотний літальний апарат використовується для розгортання систем протичовнової боротьби.

Читайте також: Ревлюційний радар на крилах для ВМС США: ворожим підводним човнам сховатися буде ніде