xcounter
#

Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін заявив про системні проблеми боєприпасної галузі

2175
Лінійка боєприпасів від ДАХК "Артем"
Лінійка боєприпасів від ДАХК "Артем"

Проблема з відсутністю власного виробництва низки важливих складових для снарядів та патронів суттєво ускладнює виготовлення нових боєприпасів для артилерії та стрілецької зброї ЗСУ

Про окремі "вузькі місця" в український боєприпасній галузі розповів президент компанії - глава правління ДАХК "Артем" (входить до складу ДК "Укроборонпром") Володимир Зімін.

За його словами, однією з найбільших проблем у налагодженні в Україні власного закритого й повного циклу виготовлення боєприпасів є відсутність виробництва продуктів спеціальної хімії, зокрема вибухових речовин — гексогену, окфолу та порохів.

Читайте також: Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін: Відновлення галузі спецхімії для боєприпасів в Україні займе близько трьох років
Володимир Зімін демонструє нові зразки боєприпасів на виставці Зброя та Безпека-2021
Володимир Зімін демонструє нові зразки боєприпасів на виставці "Зброя та Безпека-2021"

У зв’язку з чим вітчизняні підприємства змушені імпортувати ці речовини за "не дуже вигідними цінами" й мають багато складнощів та додаткових витрат, пов’язаних з перевезенням цих небезпечних речовин.

"Також у нас відсутнє виробництво піроксилінових порохів і слабо розвинуте виробництво капсулів для патронів стрілецької зброї. Для останніх взагалі немає виробництва, ну, окрім "Бердана", а весь розвинутий світ уже давно перейшов на тип капсулів "Боксер", - додав Володимир Зімін в інтерв'ю виданню АрміяInform.

Лінійка боєприпасів від ДАХК Артем
Лінійка боєприпасів від ДАХК "Артем"

Крім того, існує й досі невирішена проблема з виробництвом гільз.

Все це робить процес виготовлення нових снарядів для артилерії досить складним завданням й може привести до виникнення гострих проблем з виробництвом й на новому патронному заводі, який планують побудувати в Україні.

Нещодавно спеціалісти ДАХК Артем почали випробування нового 155-мм снаряду власного виробництва
Нещодавно спеціалісти ДАХК "Артем" почали випробування нового 155-мм снаряду власного виробництва

Як відзначив очільник ДАХК "Артем", над розв'язанням цих питань працюють кілька українських підприємств, таких як НВО "Павлоградський хімічний завод" (над опануванням виготовлення спецхімії). Своє чергою, виробництво капсулів типу "Боксер" можна розвернути на Шосткинському казенному заводі "Імпульс", при цьому зробити це потрібно якнайшвидше.

"Виробництво піроксилінових порохів та капсулів типу "Боксер" - важливе питання національної безпеки, яке слід вирішувати вже сьогодні", - наголосив президент "Артему".

Також він відзначив, що для успішного вирішення всіх цих складних питань потрібно створити певну кооперацію за участю тих підприємств українського ОПК, які мають певний потенціал у такому виробництві.

Читайте також: Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін: виробництво боєприпасів в України повинно спиратися на реальні потреби та фінансові можливості ЗСУ